Az Intelnél nincsenek problémák a 90 nanométerrel?

Az elmúlt hetekben egyre több, egymásnak ellentmondó híresztelés keringett a világhálón az Intel 90 nanométeres gyártástechnológiájával kapcsolatban, miközben a cég csendesen áttolta az „Intel Pentium 4 with SSE3”, alias Prescott processzorok megjelenési dátumát 2004-re.

Néhány forrás szerint az Intelnek komoly gondjai akadtak a 90 nm-es, feszített szilíciumos technológiával. Az X-bit Labs. honlapján például egy nevének elhallgatását kérő elemző azt nyilatkozta, hogy: „Azt hiszem, a következő hónapban kiderül, hogy az Intelnek sokkal több tervezési és gyártási gondja van, mint azt eddig bárki gondolta volna”.

Egy másik, Intel-közeli, szintén névtelenségét kérő forrás azonban a következőt állította: „A probléma nem a 90 nm-es gyártás kibocsátásával van. Ezek az értékek jók, még ha nem is annyira, mint a 0,13 mikron esetében. Az Intel már több százezer 90 nanométeres Celeron processzort gyártott le Portlandben, melyek indulásra készek. Ahogy azt a sajtóban is állították, novemberben, vagy decemberben nagy mennyiségben szállítja ezeket a cég.”

Tudjuk, hogy a Prescott magon alapuló Celeron processzorok 90 nanos csíkszélességgel készülnek, 256 KB L2 gyorsítótárat kapnak, a processzor oldali busz 533 MHz-es, s kezdetben az órajel 2,80, illetve 3,06 GHz. Az első Intel Pentium 4 with SSE3 processzorok ezzel szemben 1 MB L2 gyorsítótárral rendelkeznek, a Quad Pumped Bus sebessége 800 MHz, az órajel pedig 2,80 és 3,40 GHz közötti.

Amire következtetni lehet a fenti hírekből – ha igazak – az az, hogy az Intelnek valóban nincs túl nagy problémája a gyártással, inkább csak a sebesség növelésével van gondban. A Celeron processzorokkal, melyek alacsonyabb órajelen futnak, s a kisebb cache miatt egyszerűbb felépítésűek, tehát itt már nincs probléma a jelek szerint, ám a bonyolultabb Pentium 4 with SSE3 még nem rendelkezik megfelelő kibocsátási rátával a szükséges órajeleken. A hiányérzetünk tehát csak annyi lehet, hogy kezdetben az új Intel processzorok nem lesznek túl jól skálázhatók órajel tekintetében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés