Hirdetés

Olyan fontos az emberek adatainak védelme, mint hogy ne robbanjon fel a telefon

Paul Gray iparági elemző szerint a vállalatok nagy része nem fordít figyelmet a személyes adatok védelmére.

Hirdetés

A IFA GPC 2017 konferenciákon hagyományosan Paul Gray tartja az egyik legérdekesebb előadást. Ennek hátterében egyrészt az áll, hogy egy független piackutató cég egyik vezető elemzője, másrészt pedig meglehetősen okos figura, aki általában elég jó hatásfokkal jósolja meg például jövőbeni trendeket.

IFA GPC 2017 - Paul Gray
IFA GPC 2017 - Paul Gray [+]

Idén prezentációjában elsősorban azt fejtegette, hogy a HDR támogatású telefonok megjelenése az 5G telekommunikációs szabvány elterjedésével párhuzamosan alapvetően változtatja majd meg a tartalomfogyasztási szokásokat. Kitért az IoT rendszerek robbanásszerű és megállíthatatlan expanziójára, illetve arra, hogy az ilyen technológiák tényleg az élet minden területére befészkelik magukat, ahol elektromos áram van. A legfontosabb megjegyzése azonban a személyes adatok védelmére irányult: állítása szerint jelenleg a piaci résztvevők egyszerűen nem tulajdonítanak kellő jelentőséget annak, hogy megóvják a felhasználóikat a cybertámadások ellen.

Az elemző úgy véli, hogy egy termék, vagy technológia fejlesztése során a prioritási listán az utolsó helyen áll ez a szempont többek között a profitabilitás és brandépítés mögött. A helyzet azért is furcsa, mert ebben a sorban az első helyen az áll, hogy az eszközök ne árthassanak a felhasználóknak fizikailag, azaz, hogy ne gyulladjon ki a notebook, ne szakítsa át az elektromos fogkefe a szájpadlást, ne szippantsa be a porszívó a gyerek kezét.

Úgy véli, hogy a személyes adatok védelmének ezzel egyenértékűnek kellene, és abban, hogy ez nem így alakult, a közvélemény és a média is ludas. Tény, hogy amíg egy pár kigyulladt telefon, vagy fejhallgató napokig-hetekig vezető hír lehet, addig az sokszor elsikkad, hogy milliók (!!) adatait lopják el hónapról-hónapra. Biztos, hogy ezzel sokan nem fognak egyetérteni, de az is tény, hogy például a Prohardver olvasói is közül sokan ostorozzák a piaci résztvevőket amiatt, hogy egyszerűen nem figyelnek eléggé a biztonságra.

Előzmények

Hirdetés