Hirdetés

A technológia, amit hamarosan 3 milliárd eszköz használ majd

De pontosan mi is a NarrowBand-IoT és miért várható az elterjedése?

Hirdetés

A NarrowBand-IoT

2017-ben több nagy piaci résztvevő, köztük például a Telekom Csoport, a Huawei, a Samsung, a Vodafone vagy épp a Korea Telecom kezdi meg, illetve folytatja az IP-alapú, keskenysávú, úgynevezett NarrowBand-IoT rendszerek kiépítését, valamint kereskedelmi bevezetését. Ez a technológia számos olyan előnyt kínál, amelynek köszönhetően még több területen jelenhetnek meg az egymással kommunikáló smart eszközök, és az általuk kínált szolgáltatások. Egyszóval okosabbá, és a vállalatok szerint egyszerűbbé, kényelmesebbé válhat az életünk.

NarrowBand-IoT
NarrowBand-IoT [+]

Az NB-IoT rendszerek a már meglévő 4G LTE-infrastruktúrát használják ki, úgy, hogy számukra új fizikai réteget és csatornákat alakítanak ki. A jelenleg alkalmazott GSM, GPRS technológiánál sokkal egyszerűbb a felépítése, viszont cserébe csak sokkal keskenyebb sávszélességen használható: a végpontok közötti átviteli sebesség maximum 250 kbps lehet, amivel szemben a jelenleg elérhető leggyorsabb 4G+ mobilnethálózat akár 300 Mbps sebességre is képes. A NarrowBand-IoT nem teszi lehetővé egy időben nagy adatmennyiség továbbítását, így telefonálásra, internetezésre, filmnézésre nem alkalmas, arra viszont igen, hogy viszonylag kevés adatot nagy biztonsággal, célzottan, mindenféle felesleges sallangtól mentesen továbbítson.

Mire lehet használni? Kézzelfogható előnyök

Joggal merülhet fel a kérdés bárkiben, hogy erre miért és mikor lehet szükség. Nos például akkor, ha gépek közötti kommunikációra kerül sor, illetve kiemelten akkor, ha szenzorokra épülő rendszert építenének ki. Egy parkolóházban a betonba beépített érzékelő számára ez egy ideális technológia, hiszen az csak annyi adatot küld a központba, hogy foglalt-e egy bizonyos parkolóhely vagy sem, tehát gyakorlatilag vagy 1-et vagy 0-át. Egy ilyen szituációban, amikor ráadásul a kapcsolat csak az adatküldés időtartamára jön létre, kiemelten fontos, hogy ne kelljen egy készüléknek bonyolult hálózati struktúrát használnia, felesleges metaadatokkal bíbelődni, ami plusz energiafogyasztással jár.


[+]

Ennek köszönhetően jelentősen megnövelhető az NB-IoT rendszereket használó megoldások üzemideje, egy-egy ilyen szenzor egy szimpla mikro ceruzaelemmel akár még tíz éven át is működőképes maradhat! Ez egy olyan komplex rendszer esetén, amely akár milliónyi különálló egységből is állhat, ez már rendkívül nagy jelentőséggel bíró szempont. A NB-IoT technológia további előnye, hogy az egyszerűen telepíthető, olcsó jelismétlők használatával a lefedettségi vakfoltokban is elérhető, azaz például hegyvidéki vagy föld alatti területeken, így vízaknákban, csatornarendszerekben, pincékben, alagutakban is használható, tehát olyan helyeken is, amelyeknél eddig nehézkes vagy túlságosan drága volt a működőképes vezeték nélküli hálózat kiépítése. Ez pedig azt jelenti, hogy teljesen új szegmensekre nyithat kaput a technológia, és ott is megjelenhetnek az okos megoldások, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt.

A NB-IoT eszközök egyébként bírják a biztonsággal, adatvédelemmel kapcsolatos mobil hálózati funkciókat: megoldott a felhasználó-azonosítás, a hitelesítés, valamint az integritás is, vagyis az információk teljességének és pontosságának megőrzése. A következő oldalon néhány gyakorlatil alkalmazásra vonatkozó példát mutatunk be.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés