P4: új lap a nap alatt

Úgy látszik, az Intel intelmei ellenére is egyre-másra érkeznek a VIA botrány-chipset-je köré épített Pentium 4-es lapok, legutóbb épp az itthon is ismert és elismert SOLTEK hozakodott elő egy ilyen példánnyal.

A VIA P4X266-os chipset-et ugye már nem kell külön bemutatni, a DDR SDRAM-okat (is) kiszolgáló platformra ugyan egyelőre (még?) nincs meg az Intel-es licenc, amely amúgy is csupán az Intel szerint fontos, hogy meglegyen.., a produktum remek teljesítménye azonban egyértelműen a legígéretesebb P4-es megoldások közé emeli. (lásd: AZZA P4X2-AV tesztünk..)

A SOLTEK (SL-)85DRV lapját egyébként Japánban már kapni itt-ott, azonban érdekes módon a lapon nem szerepel a gyártó cég neve, bár a neten fellelhető A0-ás revíziójú alaplap és ezen újdonság (A3) közti kísérteties hasonlatosság okán a "SOLTEK-ség" igencsak nehezen lenne letagadható..

Ezzel a lappal egyébként már hatra emelkedik a jelen pillanatban is hozzáférhető VIA P4X266-os lapok tábora: a Shuttle, az Acorp, az AZZA, a SOLTEK, és az ECS (két lappal..) közösen mutat fityiszt az Intel-nek. (érdekes, hogy az ECS site-ján ennek és az Intel keresetének ellenére, amit a VIA mellett az ECS-re is rátukmált.., sincs kint infó a lapokról!..)

A kinti árak alapján, bár hozzá kell rögtön tennünk, hogy Japán (pl.) a mangákon felül :) kifejezetten drága piaci árairól ismerszik meg, már ami a PC-s cuccokat illeti, tehát az ottani árak alapján a SOLTEK megoldása az eddigi legdrágább alternatíva: 140USD-s árát a többi versenyző rendre alulmúlja, az ECS egyik board-ja pl. 50 dollárral! (a másik, amely csak SDRAM-mal megy (!!), 55-tel, de az ugye nem ugyanez a régió teljesítmény-ügyileg..)

A SOLTEK lapon már Socket 478-as foglalat díszlik, ráadásul a lap hátulján, a foglalat mögött, található egy bónusz elem, ami feltehetőleg arra szolgál, hogy a bikából rögzített cooler-ek ne rántsák homorúra a NYÁK-ot.. A MHz-enkénti FSB, az apró lépésekben állítható Vio/Vcore/Vagp nem probléma a SOLTEK-kel, a lap tehát túlhajtásra termett. Hogy nálunk mikortól hozzáférhető, még nincs róla információnk, de amint lesz, itt tesszük közzé elsőként.. :)

Végül következzen pár kép az ominózus lap(ok)ról:


  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés