Összeáll a Qualcomm, a Xilinx és a Mellanox a szerverpiacon

Hirdetés

A Qualcomm a héten mutatta be első szerverprocesszorának prototípusát, de a vállalat nemrég azt is elmondta, hogy a szerverpiac letámadása érdekében partnerkapcsolatot épít ki a Xilinx és a Mellanox néven ismert cégekkel.

A bemutatott lapkából már sejthető is az érintettek helye. Bár kétségtelen tény, hogy ma még csak prototípusról van szó, így a specifikációk a megjelenésig változhatnak, de a Qualcomm lapkáján számos PCI Express interfész volt, és a vezérlők között lehet olyan is, ami a 4.0-s verziót támogatja. Nyolc darab PCI Express 4.0-s csatornára már ráköthető a Mellanox akár 100 gigabites ConnectX 4 NIC Ethernet vezérlője, aminek a szerverekben nagy haszna lehet. A Qualcomm számára a Xilinxszel való együttműködés is fontos lehet, mert az FPGA-kat egyre több feladatra lehet használni, és az OpenCL-nek hála a programozásuk sem vállalhatatlanul költséges. Persze ilyenkor a hatékonyságuk is jelentősen romlik, de így is megéri használni ezeket a hardverelemeket.

A Qualcomm, a Xilinx és a Mellanox később szorosabb együttműködést sem zár ki, amikor az egyes lapkák akár közös tokozásra is kerülhetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés