Szerverekbe szánt termékmintákat szállít a Qualcomm

A Qualcomm nagyjából egy éve jelentette be érdeklődését az ARM-os szerverpiac iránt, és Kínának is biztosíthatnak licencet a későbbiekben, ami jó üzleti lehetőségeket rejt.

A vállalat a termékek piacra dobásával még vár, de az első termékmintákat már elkezdték szállítani. Ezek 24 darab, ARMv8-as processzormagból álló prototípus lapkák egy FinFET node-ra építve. Az újdonság már működőképes a szerverekben elterjedt szoftverkörnyezettel is, illetve magában a chipben minden olyan részegység megtalálható, amelyre a mikroszervereknél szükség lehet.

A tényleges elérhetőség még nincs kőbe vésve, de jó esély van rá, hogy a Qualcomm az ARM-os szerverpiacot csak a második körben támadja meg, amikor is az SBSA specifikációnak már része lesz a GIC v3-as szabvány is. Utóbbi teszi ugyanis lehetővé, hogy a lapkában nyolcnál több processzormag legyen használható.

A Qualcomm arra vonatkozóan még nem közölt semmit, hogy a mikroszerverek fő komponensének számító fabric technológia szempontjából mire építenek. Valószínűleg a vállalat ezt a kérdést inkább a szervergyártókra bízza, így integrált formában semmit sem kínálnak majd fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés