Hirdetés

OpenGL 4.4-et ad a Skylake-nek az új Intel driver

Az Intel elérhetővé tette a 15.40.7.4279-es verziójú drivercsomagot, amely a Windows 7, 8.1 és 10 operációs rendszerekhez telepíthető, és tartalmazza a HDMI-hez használható audio-, valamint a Turbo Boost modullal kiegészített HD Graphics drivert, a Media SDK futtatási környezetet, illetve az OpenCL eszközillesztőt. A WHQL aláírással rendelkező meghajtó a HD Graphics 4200, 4400, 4600, 5000, 5300, 5500, 6000, 510, 515, 520, 530, illetve az Iris Graphics 5100, 6100 és Iris Pro Graphics 5200, illetve 6200 IGP-vel rendelkező processzorokhoz telepíthető, azaz lényegében a Haswell, a Broadwell és a Skylake lapkákban található integrált grafikus vezérlőkkel kompatibilis. A mobil termékek esetében persze megjegyzendő, hogy nem mindegyik gyártó engedélyezte a gyári terméktámogatást, így ha az Intel által kiadott hivatalos meghajtók nem telepíthetők, akkor a notebook gyártójánál kell érdeklődni az esetleges frissítésekről.

Az új meghajtó legfontosabb újítása az OpenGL 4.4-es API támogatása, amelyet az Intel a Broadwell és a Skylake lapkák IGP-in tett elérhetővé. Sajnos a Haswell IGP-je ebből kimarad. Bár technikailag megfelel az API-hoz, de átkerült már a legacy támogatási fázisba, vagyis új funkciókat már nem kap.

A Skylake lapka esetén fontos kiemelni, hogy az Intel az OpenCL támogatását is kategorizálta az elérhető termékeknek megfeleően. Gyakorlatilag minden Core termékcsaládba tartozó megoldás OpenCL 2.0-t támogat, de a Pentium opciókra az OpenCL 1.2-es API-t jelzi a vállalat. Bár ez egyszerűnek hangzik, de valójában nem az, mivel a Pentium modellek is az OpenCL 2.0-s meghajtón keresztül futnak, így az OpenCL 1.2 támogatásának a visszajelzése arra vonatkozik, hogy az Intel a driver működését ezeken a hardvereken nem ellenőrzi. Ezen oknál fogva, ha egy OpenCL 2.0-s alkalmazás esetleg nem futna jól a Pentium termékeken, akkor azt a vállalat nem tekinti hibának, mert erre papíron nem is vállalnak garanciát, függetlenül attól, hogy a támogatás a meghajtóban aktív. Az OpenCL 1.2-es alkalmazásokkal kapcsolatos hibákat viszont kivizsgálják és javítják.

Az új csomag számos hibát is javít, így Windows 8.1 alatt a DisplayPort 1.2-es interfészre kötött megjelenítők nem fognak hozzávetőleg 10 másodpercig vibrálni, ha rendszer visszatér az S3 jelzésű energiatakarékossági állapotból, továbbá Modern felületen futó videoapplikációk sem eredményeznek már zöld képernyőt, illetve grafikai hibákat. Ez a hiba a Windows 8.1 operációs rendszer alatt érintett számos kijelzőt, de már nem kell vele számolni. Végül Windows 8.1 alatt megszűnik az úgynevezett zöld ablakos fagyás, amely a videolejátszáskor jelentkezett. Mindemellett a játékokat érintő javítás, hogy Windows 10-en a World of Warcraft négyszeres élsimítás mellett nem fog összeomlani, Windows 8.1 alatt eltűnnek a grafikai hibák a Dead Rising 3 című játékból, illetve az EVE Online nem fog lefagyni a karakterkreáláskor.

Az Intel új HD Graphics drivercsomagjának 32 és 64 bites futtatható verziója – Windows 7, 8.1 és 10 operációs rendszerre – az előbbi linken érhető el, és természetesen a dokumentáció sem maradt le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés