Open Pandora: a világ legkisebb linuxos kézikütyüje

A hamarosan megjelenő Open Pandora nevű számítógép bejelentkezett a világ legkisebb linuxos terméke címre. A fejlesztés során ez volt az alapkoncepció, ami már önmagában is érdekessé teszi az új kézikütyüt. A 83 x 140 mm-es alapterületű, 27 mm magas készülék esetében a tervezők nem titkolt célja, hogy az egész terméket a közösség vigye el a hátán.

Hirdetés

Az Open Pandora 4,3 hüvelykes érintésérzékeny kijelzőt használ, mely 800x480 pixeles felbontással dolgozik. A színes megjelenítő fényereje 300 cd/m², statikus kontrasztaránya pedig 450:1. A termék belsejében egy Texas Instruments OMAP3530-as SoC található, melyben egy darab, 600 MHz-es órajelen ketyegő ARM Cortex-A8-as processzormag dolgozik egy PowerVR SGX 530-as IGP-vel kiegészítve. Utóbbi 110 MHz-en üzemel és támogatja az OpenGL ES 2.0-s felületet. A hang- és a videofeldolgozást a DaVinci technológiát használó, 430 MHz-es TMS320C64x+ jelzésű DSP látja el. A DDR szabványú rendszermemória 256 MB kapacitást kínál, míg az adatok tárolására egy fél gigabájtos NAND flash lapka szolgál. A termékből nem hiányzik az IEEE 802.11b/g-s Wi-Fi, a Bluetooth 2.0 + EDR, a beépített mikrofon és a tévékimenet sem, továbbá pár USB 2.0-s port is található rajta. Ezenkívül a tárkapacitás – igény esetén – két darab 32 GB-os SDHC szabványú memóriakártyával bővíthető.


[+]

A 320 grammos termékbe 4200 mAh-s akkumulátor kerül, mely komolyabb terhelés mellett is nyolc és fél órán át bírja a strapát, míg átlagos felhasználás, illetve videólejátszás esetében több mint 10 órán át nem kell konnektor közelébe kerülni. Zenehallgatásra is kiváló a termék, mivel 100 óráig is szólhat a muzsika. A szöveget, illetve a karaktereket 43 gombos billentyűzeten lehet bevinni, továbbá a termékre került még egy digitális iránypad, két analóg kar, valamint négy darab tűzgomb. Ezek a játékok irányítására valók, mivel az Open Pandora alapvetően egy játékkonzol is.

Az operációs rendszer feladatát egy módosított Linux látja el, mely alapjaiban az Ångström disztribúcióra épül. Ezt persze bátran le lehet cserélni egy másikra, ha a felhasználó úgy tartja jónak, de a terméktámogatás az előtelepített rendszerhez jár. Az Open Pandora saját alkalmazásbázissal rendelkezik, mely az OpenAppStore-on érhető el. Egyelőre 498 program telepíthető a megjelenés előtt álló termékhez. Ez a szám nem mondható rossznak, de a készülék 495 dollárért rendelhető elő, ami nem éppen pénztárcabarát árcédula, beleszámítva, hogy az Open Pandorára elérhető alkalmazásokat a közösségnek kell biztosítani. Ezzel a termék sikere vagy bukása a közösség kezébe kerül.

Előzmények

Hirdetés