Vakteszten választották meg a britek a legjobb OLED tévét

Egy magazin a Sony, a Panasonic az LG és a Philips csúcsmodelljeit eresztette egymásnak egy szakértő zsűri előtt.

A brit AVForums szakportál egy érdekes versenyt rendezett négy csúcskategóriás OLED televízió között, hogy az általuk odaszervezett szakértő közönség döntse el, melyik a legjobb közülük.


[+]

A Philips OLED+936 mellett a Sony AF90J, a Panasonic HZ2000 és az LG G1 versenyzett, ráadásul mind a négy készüléket egy kiskereskedelmi üzletben vásárolták, és gondosan álcázták (vakteszt), hogy az AVForums 27 zsűritagja közül senki ne tudja, melyik modellre szavaz – a tárgyilagos eredmény elérése érdekében, amely mentes a márkák iránti elfogultságtól. Az egyenlő versenyfeltételek további biztosítása érdekében a tesztek úgy kezdődtek, hogy az AVForums szerkesztőségének szakértői mind a négy készüléket külön-külön, ugyanazon szabvány szerint kalibrálták – ez hatékonyan minimalizálta az egyedi jelfeldolgozás lehetőségét, lehetővé téve a márkák közötti alapszintű technológiai különbségek észlelését.


(forrás: AVForums)

A teszt résztvevőinek 11 klipből álló sorozatot mutattak be, először kalibrált, majd Vivid/Dynamic módban. Minden klipsorozatot kétszer játszottak le, és a nézőket arra kérték, hogy változtassák ülőhelyüket, a betekintési szög hatásának minimalizálása érdekében. A kalibrált beállításban kapott véleményeket tekintve, a résztvevők 28%-a azt a választ adta, hogy „nincs preferenciája”, hasonló pontszámot adva mind a négy tévének. Ezután a készülékeket „Vivid” vagy „Dynamic” üzemmódba kapcsolták, mivel ez az az üzemmód, amelyet mindegyik gyártó a teljes PQ (képminőség-javító) jelfeldolgozás legjobb teljesítményének bemutatására használ, és amely lehetővé teszi az egyes gyártók PQ technológiájának közvetlen összehasonlítását. Vivid/Dynamic beállításban a különbségek sokkal markánsabbak voltak: a lelkes közönség 53%-a a Philips OLED+ 936-ost tartotta a legjobbnak, míg 22%-a szavazott a második helyezett Panasonicra. Az összesített eredmény a Philips győzelmét hozta 36%-kal, a Panasonic pedig 23%-kal szerezte meg a második helyet.

Előzmények

Hirdetés