Olcsó NVIDIA chipset AMD processzorokhoz

Várhatóan augusztus végén kerül sor az NVIDIA újabb, grafikus vezérlőt tartalmazó, MCP61S kódjelű alaplapi vezérlőchipjének bemutatkozására – közölte alaplapgyártókra hivatkozva a tajvani  DigiTimes. A forrás szerint az AMD AM2 platformjához szánt lapkát a TSMC gyártja 90 nm-es technológiával, és már májusban megkezdték mintapéldányainak előállítását.

Az MCP61S az információk szerint egyetlen chipbe sűríti az északi és a déli híd funkcióit, azaz a DirectX 9.0c specifikációval kompatibilis grafikus mag mellett az I/O-vezérlőt is tartalmazza (a memória kezelése természetesen a processzor feladata). Az egylapkás megoldással elsősorban a költségek minimalizálása a cél, így a gyártók számára lehetővé válik elfogadható funkcionalitású, de 80 dollárnál olcsóbb alaplapok készítése.

Az MCP61S a DigiTimes adatai szerint csupán nyolc PCI Express-vezetéket állít a grafikus alrendszer bővítésének szolgálatába, ezenkívül további két PCIe-sávot biztosít. Csak standard felbontású videókat kezel, nincs DVI és nagy felbontású TV-kimenete, és a költséghatékonyságot tükrözi a 10/100 Mbps sebességű Ethernet és a két Serial ATA II interfész is, bár utóbbiak azért támogatják a RAID 0 és 1 üzemmódokat. A hír szerint a chipset köré épülő alaplapok augusztus végén, szeptember elején megjelennek az Asus, az ASRock, az ECS, a Gigabyte és az MSI kínálatában is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés