Sokkal olcsóbb, de rövidebb élettartamú SSD-k felbukkanása várható

Az OCZ lassan az SSD-piac nagymenőjének számít, így a vállalat kijelentéseit egyre nagyobb figyelem kíséri. Ryan Petersen, a cég elnök-vezérigazgatója a Needham HDD and Memory konferencián kijelentette, hogy az Indilinx Everest vezérlők felfuttatása mellett nagyon gondolkodnak a TLC NAND flash chipek SSD-kben való bevetésén. A cellánként három bitet tároló memórialapkákat elsősorban a pendrive-okba és a memóriakártyákba használják a cégek, de technikailag semmi akadálya annak, hogy megfelelő vezérlő társaságában SSD-be kerüljenek.

Az előny az egyre dráguló merevlemezek mellett kézzelfogható lehet, hiszen ne feledjük, hogy az egységnyi tárkapacitást figyelembe véve a TLC NAND flash chipek a legolcsóbb megoldások, de nem olyan gyorsak, mint az SSD-kben többnyire alkalmazott MLC NAND flash lapkák, illetve a tűrőképességük is gyengébb. Ez előbbi szempont talán nem olyan mérvadó, mivel bizonyos, hogy a HDD-ket bármilyen NAND flash lapka lekörözi, a strapabírás viszont már problémás lehet. Ez a képesség nagyban függ az alkalmazott vezérlőtől, így nagyon eltérő értékek születhetnek egy-egy SSD összehasonításánál, de általánosságban elmondható, hogy egy MLC NAND flash chip egyetlen cellája nagyjából ötezer írást visel el, míg a TLC NAND flash esetében ez az érték csak ezer írás körül alakul. Ebből a szempontból az OCZ-nek nagyon jó vezérlést kell alkalmazni, mely kifejezetten jól kezeli a cellák írásával kapcsolatos feladatokat, megfelelően elosztva a terhelést.

Az Indilinx Everest vezérlők a specifikációk szerint támogatják a TLC NAND flash chipeket, így az OCZ képes előállni egy olcsó SSD szériával. Kérdés persze, hogy ebből mi valósul meg, de látva a merevlemezek körül kialakult helyzetet az előbb említett vállalat stratégiája nem is tűnik rossznak, hiszen jelen pillanatban az OEM-gyártók biztosan igényt tartanának az olcsó SSD-kre, főleg úgy, hogy a HDD-k általános elérhetősége a következő év elején fennakadásokat is jelenthet majd a PC-k szállításában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • OCZ

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés