A Kingston szerint 2012 az SSD éve lesz

Hirdetés

Az adattárolók piaca sötét korát éli, a thaiföldi áradások okozta készlethiány, többszörös vételár és ennek mondhatni globális következményei nem éppen teszik boldoggá sem a gyártókat, sem pedig a felhasználókat. Idővel persze rendeződni fog a helyzet, de addig is el kell evickélni valahogy. Ezzel szemben a Kingston memória eladásokért felelős igazgatója, Nathan Su szerint viszont az SSD hamarosan nagyot léphet az eladások terén, és a merevlemezeknek többé nem csupán egy drága alternatívája, hanem helyettesítője is lehet.

Ez az optimizmus onnan ered, hogy 2012-ben a flash memóriagyártók jelentős része átáll a 19 nm-es gyártástechnológiára, mely jelentős költségcsökkenést eredményez majd. Ez a valóságban azt jelenti, hogy a jövő év második felére a flash memória gigabájtonkénti vételára 1 dollár környékére csökken. Így végre az SSD meghajtók az alsó és alsó-közép kategóriába is berobbanhatnának, kisebb kapacitású, olcsó modellek irodai és otthoni konfigurációkban is hódíthatnának.

A történethez hozzátartozik, hogy mire ez az áresés megvalósul, addigra jó eséllyel azért a merevlemez gyártók is, ha nem is 100 %-osan, de talpra fognak állni, és a mostani borzalmas árak is szép lassan redukálódnak majd. A Kingston mindenesetre nagyon is bízik az SSD-k felfutására, 2011 kezdete óta a cég fokozatosan igyekszik a DRAM piacról a NAND flash alapú eszközök gyártására helyezni a hangsúlyt. Érdekes adalék lehet a TLC NAND flash memóriák alkalmazása is, mely az alacsonyabb élettartamért cserébe kedvezőbb árral kecsegtet, és még erre a technológiára is azt mondják, hogy mindennapi rendszeres használat mellett körülbelül 5 évig üzemképes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés