Az Oculus szerint ilyen PC kell a Rifthez

A Facebook által felvásárolt Oculus virtuális valóságra tervezett eszköze az egyik legjobban várt kiegészítő a játékosok körében, és már azt is tudni, hogy nagyjából mikor érkezik. Az Oculus azonban megosztott egy új információt, amely arra vonatkozik, hogy a Rifthez, illetve magához a virtuális valósághoz milyen PC-re lesz szükség, amelyet az alábbi felsorolásban részletezünk:

  • AMD Radeon R9 290 vagy NVIDIA GeForce GTX 970, illetve erősebb VGA
  • Intel Core i5-4590 vagy hasonló, illetve erősebb processzor
  • 8 GB vagy több rendszermemória

A fenti felsorolás mellett alapkövetelmény lesz még két darab USB 3.0-s port, és egy olyan HDMI 1.3-as interfész, amely támogatja a DOA-t (Direct Output Architecture) 297 MHz-es órajelen (ez jellemző az AMD Radeon és NVIDIA GeForce hardverekre), valamint szükség lesz minimum Windows 7 operációs rendszerre az 1-es szervizcsomaggal. Fejlettebb Windows operációs rendszer használata nagyon ajánlott.

A közlemény kapcsán utánakérdeztünk, hogy mi a helyzet a gyártói kiegészítésekkel. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy az Oculus ajánlása a hardver erősségére vonatkozóan az Oculus SDK képességeire vonatkozik, és elképzelhető, hogy a fentinél gyengébb PC is megfelelő lesz bizonyos játékokhoz, illetve akkor is, ha az adott program használja az AMD LiquidVR illetve az NVIDIA VR Direct kiegészítés, amelyeket az Oculus SDK természetesen támogat. Mindkét kiegészítő többet kínál az Oculus saját csomagjánál, hiszen nem általános, hanem hardverre hangolt specifikus eljárásokat enged használni. Éppen ezért az Oculus SDK által kínált asynchronous timewarp funkciónál a LiquidVR és a VR Direct megoldása jobb.

Komoly fegyvertény még, hogy mindkét csomag lehetővé teszi a két GPU-s módot, ahol a GPU-k a két szem számára külön képet számolnak. Az AMD LiquidVR külön extrája, hogy nem szabványos API-t használ, ezen belül is konkrétan a Mantle API virtuális valósághoz tervezett verzióján működik, így az Oculus SDK Direct To Rift elérésénél alacsonyabb a képkocka megjelenítéséhez szükséges késleltetés, továbbá nagyon fontos funkció még a fejpozíció valós idejű kiolvasása a tényleges képszámítás előtt, amelyet az Oculus is megpróbált megoldani, de a szabványos grafikus API-k nem engedik módosítani a jelenetszámítás végén rögzített kamerapozíciót. Jelen pillanatban a Khronos Group, illetve a Microsoft sem tekinti ennek a képességnek a beépítését fontosnak, függetlenül attól, hogy a virtuális valóságra vonatkozóan nagyon is az. Ezekkel az extrákkal a virtuális valóság élménye növelhető, akár a fentinél gyengébb géppel is, de erre az Oculus nem akart külön kitérni, így ez az adott csomagot biztosító gyártók feladata lesz.

Az Oculus a mobil gépekre is kitért. Nagyon sok notebookgyártó úgy építi be az adott notebookba a dedikált grafikus vezérlőket, hogy azokra nincsen direkten rákötve a HDMI kimenet. Ez az úgynevezett szoftveres átkapcsolás, és ilyen például az NVIDIA Optimus, illetve az AMD Enduro. Ezekkel a konfigurációkkal az Oculus Rift nem kompatibilis, mivel a Direct To Rift elérés működésképtelen. Utóbbi a Windows szoftveres kijelzőrendszeréből sok-sok ezredmásodpercet képes lecsípni, ami egy NVIDIA Optimus és AMD Enduro technológiát használó notebook esetében hozzáadódik ahhoz a késleltetéshez is, ami szükséges a dedikált grafikus vezérlőben tárolt képkocka integrált grafikus vezérlőbe történő átmásolásához. Ez összességében olyan komoly mértékben megnöveli a késleltetést, hogy az Oculus Rift semmilyen formában nem lesz komfortos a felhasználóknak.

A megoldás egyébként az, hogy a notebookgyártók multiplexereket építsenek a dedikált grafikus vezérlővel rendelkező notebookokba, hogy a felhasználók egyedileg letilthassák az integrált grafikus vezérlőt, így ütve ki a szoftveres átkapcsolást. Erre vonatkozóan az Oculus majd kidolgoz egy adatbázist, amely felsorolja a Rifthez megfelelő notebookokat a jövőben.

Az operációs rendszer szempontjából az Oculus a Mac OS X és a Linux támogatását hibernálta, hogy a Windowsra tudjanak fókuszálni. Ugyanakkor a vállalat fontosnak tekinti az előbbi két operációs rendszer támogatását is, így később az Oculus Rift csomagja ezeket is támogatni fogja, de erre vonatkozóan még nem tudnak bejelenteni konkrét időpontot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés