Új Tesla gyorsítóval egészíti ki a GRID 2.0-t az NVIDIA

A Tesla M10 egyfajta kakuktojás lesz a Tesla M6 és M60 mellett.

Az NVIDIA az elmúlt év nyarán mutatta be a GRID 2.0-t, ami a Tesla M6 és M60 jelzésű gyorsítókat foglalta magába. Mindkét gyorsító a GM204-es GPU-t használta, de előbbi egy MXM modul volt, így pengeszerverekben talált otthonra, míg utóbbi normál kártya volt két GM204-es GPU-val, aminek hála a teljesítményorientált területekre volt alkalmazható.

Van azonban egy terület, amit az NVIDIA nem tudott igazán jól lefedni, hiszen a VDI (Virtual Desktop Interface) GPU technológiákat olyan piacokon is bevetik, ahol nincs különösen nagy terhelést kifejtő munka, így az a legjobb, ha lehetőség szerint sok felhasználót kezelne egy kártya. Ide készült a Tesla M10, ami nem egy teljesítménybajnok csomag, hiszen négy darab, 640 CUDA magot tartalmazó GM107 került egy nyomtatott áramköri lapra, GPU-nként 8 GB-nyi GDDR5 szabványú fedélzeti memóriával. A koncepció célja az, hogy egy kártyával összesen 64 darab enyhe terhelést kifejtő felhasználó legyen kiszolgálható. Emellett persze a rendszer befogható még 28 darab H.264 adatfolyam kódolására, de nem ez a fő csapásiránya.

A 225 wattos fogyasztási osztályba sorolt Tesla M10, passzív hűtéssel érkezik, de csak olyan szerverbe építhető be, amely legalább 20 cfm légszállításra képes 40-50°C közötti környezeti hőmérséklet mellett.

Mivel a Tesla M10 is a GRID 2.0-ra épít, így továbbra is egy szoftveres VDI megoldásról van szó, ami azt jelenti, hogy a működési modell szempontjából időosztásos rendszert kap a megrendelő, így a GPU-nkénti 16 felhasználó, egységnyi időközönként kap hozzáférést az erőforráshoz. Ez természetesen a GRID szoftver oldalán licencköteles, de ma már lehet kérni előfizetéses konstrukciót is, ami kiszámíthatóbb.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés