Az AMD elsőként viszi pengeszerverekbe a hardveres VDI-t

A FirePro S7100X az év elején bemutatott MxGPU-t használja, amely biztonságot és valós idejű teljesítményt kínál.

Az AMD még az előző év szeptemberében jelentette be a Multiuser GPU technológiát, amely a világon elsőként ígért hardveres VDI (Virtual Desktop Interface) GPU technológiát az érdeklődők számára. Ez a manapság elterjedt szoftveres megoldásokkal szemben valós idejű teljesítményt és teljes biztonságot ad. Az erre épülő első rendszerek az idei év februárjában meg is érkeztek, és erről az alábbi hírben be is számoltunk, részletesen taglalva az MxGPU konstrukció előnyeit.

Van egy terület azonban, amit az AMD a kezdetekben nem fedett le, így a pengeszerverek piacán ma még csak az elavulóban lévő szoftveres VDI GPU technológiát lehet választani. Ez viszont egy olyan piaci rés, amit az AMD most betöm, így a FirePro S7100X személyében megérkezett az iparág első, MXM modul formájában megvásárolható, hardveres virtualizációt kínáló gyorsítója.

Az új gyorsító ugyanarra a PCI-SIG SR-IOV (single root I/O virtualization) szabványára épül alapot kínálja, mint a normál méretű testvérei, és az erre vonatkozó összes fontos információ megtekinthető az első bekezdésben belinkelt hírekben. A különbség csupán a méretben rejlik, ugyanis a FirePro S7100X lényegesen kisebb, mint az eddig elérhető modellek, köszönhetően az MXM 3.1-es formátumának.

Az AMD új, Multiuser GPU technológiát támogató hardverének virtualizáció szempontjából fontos paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD MxGPU-t támogató Firepro S sorozat
Típus S7000X
GPU kódneve Antigua
Shader részelemek száma összesen 2048
Textúrázó csatornák száma összesen 128
Blending egységek száma összesen 32
Memóriabusz GPU-nként 256 bit
Memória típusa GDDR5
VRAM kapacitása összesen 8 GB
ECC támogatás van
Maximális fogyasztás 100 watt
Maximálisan támogatott felhasználó 16

Az AMD elmondása szerint egy Antigua GPU a terheléstől függően 2-6 mérnöki munkát végző, 6-10 CAD-ben dolgozó, illetve 16 enyhe terhelést kifejtő felhasználót tud biztosan kiszolgálni. Természetesen a munkafolyamatok kombinálhatók, de ezekre az esetekre nem lehet általános ajánlást adni, így ki kell tapasztalni a lehetőségeket. Mivel a FirePro S7100X egy szabványos MXM modul, így egyedi hűtési specifikációk nincsenek megfogalmazva, ugyanis ezt minden esetben a pengeszerver gyártójának kell biztosítani. A HP időközben már be is jelentette, hogy a HPE ProLiant WS460c Gen9 pengeszerverek már elérhetők az újdonsággal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés