Hirdetés

Az NVIDIA is nyit az Adaptive-Sync technológia felé

Az NVIDIA nagyjából egy évvel korábban jelentette be a G-Sync technológiát, amelyre a nyáron elkezdtek szállingózni a megfelelő monitorok is. Van azonban a G-Sync helyett egy szabványos, Adaptive-Sync nevű megoldás is, amely mögött a VESA áll, illetve az elmúlt héten az is kiderült, hogy az MStar, a Novatek és a Realtek új vezérlőket is kínál majd a technológiához.

Hirdetés

Gyakorlatilag nem kérdés, hogy az ipar melyik technológia mellett foglalt állást. Az Adaptive-Sync mögött óriási befolyással bíró monitorgyártók állnak (Samsung, LG és Dell), illetve a bejelentett vezérlők is többet tudnak annál, amire a G-Sync FPGA-ja képes. Utóbbi még a G-Sync támogatóinak is fontos, hiszen a korlátozott OSD következtében több, drága pénzért kifejlesztett technológiát ki kell hagyni az adott monitorból, illetve képskálázás sincs, ami azt jelenti, hogy nem natív felbontás használatával rossz lesz a képminőség.

Az Adaptive-Sync technológiát használó új kijelzők tehát nem csak alternatívák lesznek, hanem egyben egy logikus előrelépést is kínálnak. Erre az első bekezdésben említett cégek új vezérlői adják az alapot, amelyek használatával a ma megszokott alapfunkciók is működőképessé válnak, ami nagy fegyvertény lehet az NVIDIA saját megoldásával szemben. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy a G-Sync egy nagyjából 200 dolláros licencdíjat is tartalmaz, akkor lényegében elmondható, hogy az Adaptive-Sync technológiát használó monitorok nem csak többet tudnak majd, hanem olcsóbbak is lesznek.

Bár hivatalos bejelentés nem történt, de az NVIDIA azt ígéri, hogy kínál majd támogatást a Adaptive-Sync technológiát használó monitorokhoz is. Ezt viszont nem igazán fogják reklámozni, tehát továbbra is a G-Sync kapja a fókuszt. Az NVIDIA nézőpontjából is ez lesz jobbnak említve, de nyilvánvalóan nem logikus elzárni a felhasználóktól az iparági támogatást élvező opciót, amely működésben kvázi ugyanazt tudja, mint a G-Sync, ugyanakkor ezzel ellentétben teljes funkcionalitású OSD-t, képskálázást és hangátvitelt biztosító monitorok is érkeznek majd rá. A friss adatok szerint a GeForce GTX 970 és 980 kap majd olyan grafikus meghajtót, amely tartalmazni fog egy Adaptive-Sync technológiát kihasználó szoftveres implementációt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés