Hirdetés

Három cég is készít új vezérlőket az Adaptive-Sync technológiához

A VESA a nyáron jelentette be az Adaptive-Sync technológiát, amely egy teljesen szabványos megoldás lesz a változó frissítési frekvencia implementálására. A ma elérhető vezérlők mellett az MStar, a Novatek és a Realtek új megoldásokat is kínál, amely lapkák már rendelhetők a monitorgyártók számára, és fontos extra képességeket is kínálnak.

Érdemes kiemelni, hogy a VESA az Adaptive-Sync technológiát egy extrának szánja, és úgy építette fel a szabványt, hogy az érkező monitorok funkcionális korlátozások nélkül is üzemképesek legyenek, de ehhez az említett cégek új vezérlői kellenek. Itt többnyire arról van szó, hogy a mai, változó frissítési frekvencia implementálására alkalmas vezérlők mindegyike rendkívül korlátozott OSD-t (on-screen display) támogat, amin az alapvető beállítások elvégezhetők, de semmilyen extrára nem ad lehetőséget. Mindemellett az MStar, a Novatek és a Realtek vezérlői teljes képskálázást biztosítanak, vagyis a panel nem natív felbontásán sem lesz nagyon rossz a képminőség. További extra, hogy a DisplayPort interfészen keresztül, változó frissítési frekvencia használata mellett sem kell lemondani a hang továbbításáról.

A VESA szerint fontos, hogy a felhasználók egy új technikával ne kapjanak azonnal olyan limitációkat, mint a rossz minőségű skálázás, illetve a hangátvitel tiltása a DisplayPort interfészen keresztül, mert ez ronthatja a technológia által biztosított felhasználói élményt. A legtöbb monitorgyártó sem mondana le megszokott OSD lehetőségekről, hiszen bizonyos eljárásokba rengeteg pénzt fektettek, amelyeket az Adaptive-Sync technológiával együtt szeretnének szállítani a teljes élmény biztosítása érdekében.

Az monitorgyártók az Adaptive-Sync eljárást támogató termékeiket a következő év elején kezdik el szállítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés