Felerősítette a Titan sorozat teljesítményét az NVIDIA

A 385.12-es béta fázisú eszközillesztő az AMD Radeon Vega Frontier Edition tempójára reagál.

A félprofesszionális VGA-k piaca egy ideig igen csendes volt, mivel egyedül az NVIDIA tartotta lényegesnek ezt a területet, amit le is fedett a Titan sorozattal. Ez viszont a nyáron megváltozott, mivel az AMD a Radeon Vega Frontier Editiont is ide szánta, és igencsak rálépett a Titan VGA-k tyúkszemére.

Az NVIDIA a SIGGRAPH alkalmával bejelentette, hogy feljavítják a Titan sorozat teljesítményét számos professzionális alkalmazásban. Ez még mindig nem jelenti azt, hogy a certifikálást is elvégzik az említett termékcsaládra, de az biztos, hogy több programon belül gyorsabb lesz a feldolgozás.

A félprofesszionális VGA-k egyébként nagyon furcsa öszvér megoldások voltak eddig is, mivel az AMD és az NVIDIA is igen éles határvonalat húzott meg korábban a játékosoknak szánt és a professzionális szintre való termékek között. Ez konkrétan azt is jelentette, hogy a professzionális VGA-k teljesítménye lényegesen nagyobb volt a normál modellekhez viszonyítva, az érintett területen kritikus alkalmazásokban, ami nyilván kellett is, hiszen igen drága hardverekről van szó. Ugyanakkor ez az egész csak egy mesterséges állapot. Az AMD és az NVIDIA szándékosan így építette fel a piacot, aminek hála a nagy teljesítményt biztosító meghajtókat a játékosoknak szánt VGA-k nem kaphatják meg. A félprofesszionális konstrukció azonban összekuszálta a dolgokat. A Titan sorozat képviselői például részesültek speciális optimalizálásban, de messze nem olyan mértékű teljesítményt adtak le, mint a jóval drágább, de egyben hardveresen hasonló Quadro modellek.

A fentiekből érthető, hogy honnan jött most a teljesítmény. Egyszerűen az NVIDIA feloldott némi mesterséges korlátot a Titan X és Xp modellekre vonatkozóan. Emiatt a Dassault Systemes Catia és SolidWorks, a PTC Creo, illetve a Siemens NX alkalmazásokban, valamint a voxeles leképezőknél jelentősen javult a teljesítmény. A Catia és a Creo alatt a Titan X és Xp megelőzi a Radeon Vega Frontier Edition modelleket, a voxeles leképezőkkel dolgozó alkalmazásokban a két konkurens termékcsalád teljesítménye igen hasonló, míg a Siemens NX és SolidWorks alatt az AMD megoldásai továbbra is őrzik az előnyüket. A legnagyobb változásra egyébként a Siemens NX alatt számíthatnak az Titan VGA-t birtokló felhasználók, ott ugyanis majdnem hétszeresére nőtt a tempó.

Az igazi kérdés az lesz, hogy meddig versenyzik majd a két cég a félprofesszionális modellek teljesítményével. Az eddigiek alapján úgy néz ki, hogy a Titan sorozatban, illetve a Radeon Vega Frontier Edition modellekben is van még tartalék. Ezek kinyerése ellen főleg az az érv, hogy a teljes sebesség biztosítása ebben a termékkategóriában esetlegesen kedvezőtlenül hatna a Quadro és a Radeon Pro termékcsalád eladásaira. A két cég tehát amellett, hogy végre versenyezik ezen a szinten is, igen kellemetlen szituációba hajszolhatják magukat. Ez persze a vásárlóknak csak jó, és mivel az NVIDIA megtette az első lépést, most arra kell figyelni, hogy az AMD válaszol-e rá.

A 385.12-es béta fázisú eszközillesztő letölthető az alábbi oldalról. A csomag támogatja a GeForce-okat is, de újítást ezekhez nem biztosít, így a telepítését csak saját felelősségre érdemes elvégezni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés