Kínai verziót kap pár NVIDIA A100-as gyorsító

Az A800-as modellekkel az NVIDIA az USA friss szankcióit próbálja kikerülni.

Még szeptemberben írtunk arról, hogy elvágja a legátfogóbb AI gyorsítóktól Kínát az Egyesült Államok, és ez a döntés különösen az NVIDIA-t érintette, mivel a cégnek nagyjából 400 millió dollár értékű eladása van negyedévente a szóban forgó piacból. Nem is számított meglepetésnek, hogy megpörgették az A100 és H100 gyorsítók gyártását, de ennél úgy néz ki, hogy továbbmentek, ugyanis speciálisan Kínára szabott A100-as variánsokkal is előálltak.

Ezeket az NVIDIA a saját weboldalán nem jegyzi, de a kínai partnerei megkapták. A szóban forgó hardverekre azért van szükségük, hogy hosszabb távon is megmaradjon a kínai piac. A Reuters számára adott válaszban a zöldek megerősítik, hogy az A800 jelzésű gyorsítókat a harmadik negyedévben kezdték gyártani, és megfelelnek az amerikai kormány által megszabott teszteknek, vagyis a szankciók által kontrollált területen megfelelően vissza van fogva a teljesítményük, és ezt a korlátozást a megrendelő nem is tudja majd feloldani.

Nyilván nem nehéz kitalálni, hogy az A800-as gyorsítók az A100-as modellek átalakításával készülnek, tehát nem kínál új hardvereket az NVIDIA, csak a meglévőket paraméterezik másképp. A jelenlegi adatok szerint a legnagyobb limitáció a GPU-k összeköttetésére szolgáló NVLinket érte, amely az A800-akon 400 GB/s-os tempóra van korlátozva, ezzel megfelelve az USA által maximalizált 600 GB/s-os limitnek.

Az még nem teljesen világos, hogy a gyorsító más paramétereire az USA friss szankciói milyen hatással vannak, és valószínűleg pontos információ erről nem is lesz egyhamar, hiszen az NVIDIA számára nincs különösebb haszna ezeket publikussá tenni, elvégre majd a partnerei eladják a hardvereket Kínában. Az viszont a jelenlegi hírekből valószínűsíthető, hogy az A800-as modellek önmagukban nem lesznek igazán rosszabbak az A100-as társaiktól. Ahol jelentős limit lép fel az a HPC-piaci felhasználás, vagyis több gyorsító összekötésének a hatásfoka romlik majd számottevően, ezzel akadályozva meg azt, hogy Kína a hardvereket katonai célra használja fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés