Fókuszba helyezi a H100-at az NVIDIA

Ennek a megegyező gyártástechnológián készül AD102 látja majd kárát.

Hirdetés

Egy hónapja írtunk arról, hogy nagyon megpörgeti az A100 és H100 gyorsítók gyártását az NVIDIA, és a MyDrivers információi szerint ez a H100-as dizájn által használt, H100 kódnevű lapkákra olyannyira igaz, hogy a zöldek át is csoportosították a megrendeléseiket, így a jövőben kevesebb AD102 GPU-t fognak gyártani a TSMC-nél, hogy több H100 készülhessen.

Ennek valószínűleg továbbra is az az oka, hogy hamarosan elvágja a legátfogóbb AI gyorsítóktól Kínát az Egyesült Államok, és az NVIDIA ugyan kapott némi könnyítést, de 2023. március 1-ig be kell rendezkedniük az új szabályozásra. Ez lényegében azt is jelenti, hogy a zöldek elveszítik a kínai piacot, ami elég jelentős gondnak számít, hiszen éves szinten nagyjából 1,6 milliárd dolláros bevételük származik innen. Éppen ezért nagyon logikus lépésnek tűnik a vállalat részéről az, hogy lehetőség szerint addig maximalizálják a kínai eladásaikat, amíg egyáltalán megvásárolhatják a korlátozás alá eső hardvereket a kínai partnerek.

A változás már érezteti a hatását a piacon, mivel az AD102-es GPU-t használó GeForce RTX 4090 elkezdett hiánycikké válni, méghozzá úgy, hogy a bányászat már nem torzítja az eladásokat. Ennek hatására a szóban forgó VGA-k ára is lassan növekszik, pedig a megjelenéskor jónak tűnt az ellátás, de ez mostanra érezhetően romlott. Eközben az NVIDIA érdekei is érthetők, nyilván megpróbálják addig kiszolgálni a kínai igényeket, amíg ezek törvényesen megoldhatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés