Hirdetés

Nagy erőkkel dolgozik a notebookokba és monitorokba szánt OLED paneleken az LG

Hirdetés

Korea elsőszámú IT portáljára, az ETNewsra hivatkozva a DigiTimes hírül adta, hogy az LG Display változatosabbá tenné OLED paneljeinek kínálatát, azaz monitorokba és notebookokba szánt kijelzőkkel színesítenék a palettát. Az elemzők szerint ez a lépés logikusnak tűnik, hiszen a választékukban vannak nagy és kis képátlójú panelek, de a közepes képátló hiányzik. Ugyanakkor számos problémát kell megoldani, mielőtt ebben a méretkategóriában sorozatgyártásra érett panelek gördülnének le a gyártósorokról.

Közepes méretű OLED kijelzőt legyártani alapvetően nem nagy kihívás, sőt láthattunk már prototípusokat korábban, amelyek notebookokban is megállnák a helyüket, ám három fő dolgot is meg kell oldani annak kapcsán, hogy PC-k mellett is használható legyen. Az egyik a beégéssel kapcsolatos, mely nem új keletű, hiszen a szó már ismerős lehet nyugdíjba vonult plazma paneltechnológia kapcsán. Megoldásra várnak továbbá a felbontással és a frissítési frekvenciával kapcsolatos képminőségbeli problémák. Ezt az LG-nél úgy jellemezték, hogy a panel érzékeny a felbontás és frissítés változásaira, emiatt más-más beállításokkal használva a kép jelentősebb mértékben elmosódik.

Ha igazak a jóslatok, akkor az LG monitorokba és notebookokba szánt OLED panelje akár már jövőre elkészülhet, így jó esetben már 2016-ban, kevésbé szerencsés helyzetben pedig 2017-ben kerülhetnek a boltokba erre épülő kész termékek. Mindez az árak alakulásától is függ majd, hiszen a vállalat elsődleges céljának továbbra is az, hogy a tévé- és okostelefon-kijelző gyártókapacitását felfuttassa, miközben az árakat folyamatosan nyomja lefelé, mivel megfizethetetlenül drága megoldást nem lenne könnyű lenyomni a notebook- és monitorgyártók torkán.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés