Még legalább egy kör erejéig marad 14 nm-es node-on az Intel

A mobil Coffee Lake-et az év végén váltja a Whiskey Lake, és vele érkezik az Amber Lake is.

Az Intel három hete jelentette be, hogy csak jövőre kezdik meg a 10 nm-es lapkák nagy mennyiségű gyártását. Ráadásul a legfrissebb útiterv szerint nem is a 2019-es esztendő eleje, hanem inkább a második fele, ezen belül is az iskolakezdés időszaka a céldátum. Ez azt jelenti, hogy legjobb esetben is a következő év őszén érkeznek nagyobb mennyiségben a 10 nm-es processzorok, ha nem kell további csúszással számolni.

Nem maradunk azonban újdonságok nélkül, ugyanis a tavasszal bemutatott mobil Coffee Lake-et még idén kiegészíti a Whiskey Lake kódnevű lapka. Ezek a még elérhető, Kaby Lake lapkára épülő, 8. generációs Core sorozatot váltják. Igazából nagy különbség nem is lesz a régi lapkához viszonyítva, marad a négy mag, illetve gyakorlatilag ugyanaz az IGP, megváltozik viszont a memóriavezérlő. Utóbbi a DDR4-et továbbra is támogatni fogja, de az LPDDR3 szabványt már nem. Helyette LPDDR4 és LPDDR4X memóriákat tud majd fogadni.

A gyártókhoz eljuttatott útiterv szerint a Whiskey Lake kódnevű lapka lábkompatibilis a Cannon Lake-kel. Az Intel elsődlegesen azt várja el a partnereitől, hogy a Whiskey Lake-re építsenek notebookokat, majd ha a Cannon Lake-ből lassacskán elkezdenek többet gyártani, akkor fokozatosan térjenek át rá. Ez a kompatibilitás következtében egyszerű lesz, csak ki kell cserélni az alaplapon a processzort. Szintén segíti ezt a procedúrát, hogy tokozásra kerülő vezérlőhíd is ugyanaz lesz.

Érkezik még egy Amber Lake kódnevű mellékvágány is. Ez igazából egy kényszerű termék, eredetileg nem volt betervezve, viszont a Cannon Lake-et az Intel beígérte a partnereknek, méghozzá az idei év végére. Ezt sokan el is hitték, és készítettek is olyan vékony, főleg 2 az 1-ben notebookdizájnokat, amelyekbe 5 watt körüli fogyasztású lapkákat lehetett volna helyezni LPDDR4 vagy LPDDR4X memóriával. A Cannon Lake-re azonban ideálisan nem lehet építeni. Olyan kis mennyiségben gyártják, hogy csak régiós szinten érdemes notebookot kiadni rá. Viszont ezeket a presztízsdizájnokat az érintett cégek globális terjesztésre szánták, főleg amiatt, mert sok pénzt tettek beléjük. Az Amber Lake gyakorlatilag a megmentő lesz, amely lapka a lábkompatibilitásnak hála egyszerűen belerakható a már megtervezett alaplapokba, és így maga a végtermék eljuthat a boltokba.

Az Amber Lake egyébként felfogható a Whiskey Lake kétmagos testvérének, rendkívül alacsony TDP kerettel párosítva.

A 14 nm-es node-on készülő Whiskey és az Amber Lake az idei év vége felé lesz elérhető, így a notebookgyártók a CES-re elő tudnak állni az újdonságaikkal. Ez azt is jelenti, hogy az Intel kellően sok időt adott magának, hogy rendbe tegyék a 10 nm-es node-ot, mivel még egy 14 nm-es kör már a partnereknek is nagyon kellemetlen lenne. Az se gond egyébként, ha hamarabb el tudják érni a megfelelő minőségű gyártást, a lábkompatibilitásnak köszönhetően a Whiskey és az Amber Lake modellek gyorsan kicserélhetők.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés