Négy új generációs IEEE 802.11ac router a D-Link hazai kínálatában

A nagyobb hatótávolságot és sávszélességet kínáló új generációs IEEE 802.11ac Wi-Fi szabvány előnyeit, hátrányait és teljesítményét már korábban kielemeztük tavaly év végén, számos gyártó mellett többek között a D-Link DIR-865L router és DWA-182 USB-s adapter páros segítségével is. A D-Link viszont alaposan rámozdult az új szabványra, és komplett termékcsaládot mutat be erre alapozva, amiben a kompromisszumokra képes, olcsóbb árkategóriás készülékek iránt érdeklődők is megtalálhatják a számításukat.

Az új termékcsalád zászlóshajója a Wireless AC1750 Gigabit Cloud Router, azaz a DIR-868L. A Gigabit Ethernet vezetékes portokkal felszerelt útválasztó 2,4 GHz-en 450 Mbps, 5 GHz-en 1,3 Gbps teljesítményre képes, természetesen szimultán (azaz mindkettőre csatlakozhatnak kliensek), valamint megkapták a Smart Beam, azaz a Beam Forming technológiát. A hátulján lévő USB portra csatlakoztatott tárolók tartalma – legyenek azok filmek, zenék vagy éppen fájlok – bárhonnan, akár egy iPhone-ról vagy androidos mobilkészülékről is elérhetők.

Hirdetés

A sorozat ezt követő két tagja, a Wireless AC1200 Gigabit Cloud Router (DIR-860L) és a Wireless AC1200 Gigabit Cloud Router (DIR-850L) tudásukat tekintve majdnem egyformák: rendelkeznek Gigabit Ethernet portokkal, 2,4 és 5 GHz-es sávon pedig 300 és 876 Mbps elméleti sávszélességet kínálnak, de a DIR-850L típusból hiányzik a Smart Beam. Az USB port most is megtalálható rajtuk, funkciója hasonló a csúcskategóráis DIR-868L-hez, ám úgy tűnik, hogy míg a nagyobbikra USB 3.0-s, a kisebbikre már csak USB 2.0-s port jutott.

A termékcsalád negyedik tagja a Wireless AC750 Cloud Router (DIR-810L), mely a gyártó ígérete szerint a „mai” kétsávos routerek áráért kínál az AC technológiás útválasztót. Árának megfelelően tudása némileg szerényebb, mint az eddigi modelleknek: nincs Beam Forming, USB port és DLNA támogatás, vezetékes portjai pedig csak Fast Ethernet (100 Mbps) módban képesek üzemelni. Ugyanakkor talán ez is elegendő lesz, ha azt nézzük, hogy 2,4 GHz-en 300, míg 5 GHz-en 433 Mbps elméleti sávszélesség áll rendelkezésre.

Mindegyik felsorolt útválasztó kompatibilis a mydlink okosfelhő rendszerrel, ami szolgáltatások teljes spektrumát is biztosítja az otthoni hálózat teljes körű felügyeletéhez. Az ingyenes mydlink Lite alkalmazás letöltését követően bármikor, bárhonnan ellenőrizhető, éppen ki csatlakozik az otthoni hálózatra, milyen oldalakat látogat, a nekünk nem tetsző felhasználókat távolról lekapcsolhatjuk a hálózatról, sőt, a csatlakozási kísérletekről akár e-mail riasztást is kérhetünk. A QRS Mobile alkalmazással a router akár PC nélkül, egy okostelefonról is percek alatt beállítható.

Az új D-Link Wireless AC termékcsalád továbbá két USB-s kliensadapterrel bővül, a Wireless AC USB adapterrel (DWA-182) és a Wireless AC USB Nano adapterrel (DWA-171). Mindkét eszköz USB 2.0-s felületet kapott, ám a 2,4 és 5 GHz-es sávon előbbi 300/876 Mbps, utóbbi 150/433 Mbps tempóra képes.

A négy különböző tudású router ajánlott fogyasztói ára 25 900 Ft és 54 900 Ft között várható. Elsőként a DIR-850L Wireless AC Kétsávos Cloud Gigabit Router érkezik valamivel 35 000 Ft alatt, és napokon belül elérhető lesz a hazai webáruházak kínálatában.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés