Vissza a jövőbe: új belsővel jön a Linksys ikonikus, "hackelhető" Wi-Fi routere

Általában nem könnyű a múltból megélni, de az immáron a Belkin kezében lévő Linksys most mégis tesz egy próbát, és látszólag minden esély megvan rá, hogy sikerre vigyék legújabb terméküket. A WRT1900AC típusjelzésű IEEE 802.11ac szabványnak megfelelő Wi-Fi útválasztójuk ugyanis a 2002-ben megjelent méltán híres és hírhedt Linksys WRT54G (IEEE 802.11g-s) router által kitaposott ösvényen érkezik, és folytatja, amit elődje megkezdett. A WRT54G sokak számára egy ikonikus terméknek számít, mivel rengetegen alváltozata látott napvilágot és roppant sokan kedvelték.

Linksys WRT54G: a régi klasszikus
Linksys WRT54G: a régi klasszikus

Főleg azok körében aratott páratlan sikert, akik előszeretettel használtak rajta nyílt forráskódú firmware-t (például OpenWRT, DD-WRT), melynek segítségével alaposan bele lehetett nyúlni a készülék lelki világába és nem kevés egyedi funkcióval is fel lehetett ruházni, hála a nagy belső tárhelynek - amit négy évvel később sajnos alaposan lecsökkentettek és a RAM mennyiségét is felezték. Sőt, emellett talán ez a router volt az egyetlen, ami a filmes világot is megihlette, ugyanis a WRT54G jelentette magát "az Internetet" az elsősorban felnőtteknek szóló South Park rajzfilm egyik epizódjában.

 


Az új Linksys WRT1900AC [+]

De vissza a jelenbe! A kétsávos (2,4 és 5 GHz-es)  Linksys WRT1900AC külsőre színeiben és felépítésében hasonlítani fog távoli elődjéhez, de persze egy alapos ráncfelvarráson esik át: például kap négy darab vaskos és cserélhető antennát. Az egymásra pakolható felépítés is öröklődik, így akár több ilyen router is egymásra pakolható. Ez utóbbi sokak számára ebben a formában felesleges, de ezzel a formavilággal lesz szimpla switch, range extender és NAS is, ami már érdekessé teheti ezt a kialakítást.

A Linksys WRT1900AC hátulja
A Linksys WRT1900AC hátulja [+]

Belül - értelemszerűen - teljesen új hardverrel találkozhatunk: kétmagos 1,2 GHz-es órajelű ARM processzor, gigabites WAN és LAN kapuk, USB 3.0 és eSATA portok. Emellett lesz távoli elérés okostelefonnal és tablettel, de a rajongók számára a legjobb hír, hogy újból lesznek egyedi firmware-ek (OpenWRT), amihez a gyártó a fejlesztők rendelkezésre bocsátja a szükséges eszközöket. Mindezért alaposan zsebbe kell majd nyúlni, a tavasszal megjelenő útválasztó ugyanis 279 euróba fog kerülni.

 

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés