Nagyot szólt az Apple WWDC 2023

Új MacBook Air, új Mac Studio és Pro érkezett, de a legnagyobb durranás a Vision Pro nevű kiterjesztett valóság szemüveg.

Nem maradt el az Apple szokásos éves fejlesztői konferenciája, a WWDC, ahol egész csokorra való szoftveres és hardveres újdonságot is bemutattak. Az előbbiek között megtaláljuk – csak címszavakban – az iOS 17-et (megkapja a 11-ik és újabb generációs iPhone-ok sora, az XS, XS Max, az XR és a második generációtól kezdve az iPhone SE is), az iPadOS 17-et (megkapja az ötödik generációs és újabb iPad Mini, a hatodik generációs és újabb iPad, a harmadik generációs és újabb iPad Air, illetve az iPad Prók, kivéve az első generációs 12,9 hüvelykes változatot), a MacOS Sonomát, és a WatchOS 10-et is.


[+]

A hardveres oldalon frissítették a MacBook Airt – na ne gondoljunk valami forradalmi változásra, a dizájn természetesen nem módosult, a képernyőméret viszont alaposan megnőtt, 13 hüvelykről 15,3 hüvelykre. Ezzel mondjuk nehezebb lenne eljátszani az első Air bemutatásakor elsütött dossziés trükköt, de a 11 mm-t éppen csak meghaladó vastagságra továbbra sem lehet panaszkodni. A notebookban a nyolcmagos CPU-t és tízmagos GPU-t tartalmazó M2 rendszerchipet találhatjuk meg, 8 GB memóriával és 256 vagy 512 GB-os SSD-vel. A kisebb konfigurációért 630 000 forintot kérnek, és már akár elő is rendelhető a gép, melynek kijelzője 2880x1864 pixeles felbontást kínál, az oldalain pedig két Thunderbolt 4 és egy MagSafe tápcsatlakozó található. Az Apple állítása szerint 18 órás üzemidőre számíthatunk egy feltöltéssel.


[+]

Az asztali oldalon az újdonságokat a Mac Studio és a Mac Pro jelentik. Mindkettő rendelhető az új M2 Ultra chippel (mely tulajdonképpen két M2 Max összefogva). A Studio esetében jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az M2 Maxszal, 32 GB RAM-mal és 512 GB-os háttértárral rendelkező doboz 980 000 forintért, az M2 Ultrával, 64 GB RAM-mal és 1 TB-os háttértárral rendelkező modell pedig 1 980 000 forintért rendelhető. Érkezésük június közepén várható, aki pedig nem elégszik meg ennyivel, az akár 192 GB RAM-ot és 8 TB memóriát is pakolhat bele.

Hirdetés

A Mac Pro esetében – mely idén is a megszokott sajtreszelő dizájnt használja – szintén többféle M2 chip közül lehet választani, bár a hazai kínálatban egyelőre csak az M2 Ultra jelenik meg. Itt az indulóár 3,3 millió, ezért megkapjuk a kisebb, 60 magos GPU-val konfigurált M2 Ultrát, 64 GB RAM-ot, 1 TB-os háttértárat, a Magic Mouse egeret, billentyűzetet és az egyedi, lábakon álló rozsdamentes acél házat.

Bár az új Macek is érdekesek, a show-t egyértelműen a Vision Pro kiterjesztett valóság szemüveg vitte el. Nem mondhatnánk, hogy valami hatalmas titok volt, hogy az Apple ilyesmin dolgozik, közel hat éve például már vásároltak maguknak egy ilyesmivel foglalkozó céget, később pedig a RealityOS elnevezést is levédették. A most bemutatott termék alapján úgy tűnik, hogy az azóta eltelt idő alatt sokat foglalkoztak a fejlesztéssel.


[+]

A Vision Pro maga egy határozottan futurisztikus, legömbölyített formájú szemüveg, mely szinte teljesen fekete előlapot kapott, mely mögött a 4K felbontást kínáló micro-OLED panelek, IR kamerák és szenzorok vannak. Fontos, hogy az eszköz, mely teljesen önálló működésű, nem feltétlenül zárja ki a külvilágot, tehát ha úgy döntünk, akkor a „kinti táj” előtt lebegnek majd látóterünkben a különböző ablakok, tárgyak, a felhasználói felület elemei, illetve a Disney+ tartalmai, tudniillik az Apple a tartalomszolgáltatóval is együttműködést kötött. Ebben eddig még nincs semmi meglepő, ami viszont jópofa, hogy az Apple a külvilágot sem zárja el az AR szemüveget viselőtől, ugyanis kívülről feketének látszó felület mögött egy kijelző lapul, amin megjelenik arcunk kitakart része (a Ne zavarj üzemmódban pedig eltűnik). A belső 3D-s kamerarendszer, mely ezt a külső megjelenítést is intézi, természetesen arra is jó, hogy például FaceTime-ban 3D-ben jelenjen meg az arcunk egy hívás közben.


[+]

Maga a felhasználó a szemüveget hordva alapesetben a külvilág előtt lebegve látja a visionOS nevet kapó operációs rendszer ikonjait. Ezekkel a tekintetünkkel, ujjainkal végzett gesztusokkal (ezeket a kifelé néző kamerák segítségével érzékeli a rendszer) és a Sirit használva hangutasításokkal tudunk interakcióba lépni. A bemutatóvideó alapján a visionOS elég jól összehangolja a valódi és a virtuális képet, az utóbbi elemei például árnyékot vetnek az előbbire. De nem kötelező ez: VR üzemmódban csak a virtuális valóságot (filmet, játékot, stb.) látjuk természetesen. Az operációs rendszer sajtát alkalmazásboltot is kap, melyben a dedikált appok mellett ott lesz a "több százezer kompatibilis iPhone- és iPad szoftver is".


[+]

Ami a Vision Pro mögött álló hardvert illeti, az M2 processzor mellett egy direkt erre a célra fejlesztett R1 chip található még benne. Áramforrását kívül hordja, egy feltöltéssel pedig két órányi üzemidőre számíthatunk. Ami a vásárlást illeti, ezzel várhatunk még egy kicsit, az Apple jövő év elejére ígéri az érkezését a terméknek, mely 3500 dollárba kerül majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés