Hivatalosan is használható a Windows 11 az Apple M1 és M2 lapkákhoz

A Microsoft forgalmazónak jelölte a Parallels nevű céget, de vannak limitációk.

Amióta az Apple átváltott a Mac gépeken a saját ARM dizájnjaira, azóta jelent problémát a Windows használhatósága. Az almás vállalat megszüntette a Boot Camp opciót, így normál módon már nem telepíthető a Microsoft operációs rendszere az M1 és M2 sorozatú lapkákon, más megoldás pedig még nem nagyon van. Illetve csak volt, ugyanis a Microsoft elismerte hivatalos forgalmazónak a Parallels nevű céget, így a Parallels Desktop 18 egy virtuális gép formájában megengedi telepíteni a Windows 11-et az M1 és M2 szériába tartozó rendszerchipekkel rendelkező Macekre.

Bár a Parallels Desktop már a 16.5-ös verzióval lehetővé tette ezt az Apple M1 lapkákra, probléma volt, hogy a Microsoft nem biztosít publikus elérhetőséget az ARM-os Windows operációs rendszerhez. Márpedig enélkül nem sokat ér ez a képesség, és emiatt volt fontos, hogy a Parallels Desktop hivatalos forgalmazó legyen, ugyanis ilyen formában a Microsoft lehetővé teszi számára a Windows 11 ARM kiadásának licencelését.

Aki tehát licelceli a Parallels Desktop 18-at, lehetőséget kap arra, hogy letöltse a szükséges Windows 11 verziót is az Apple M1-hez és M2-höz, majd használhatja azt a beszerzett termékkulccsal.

Azért fontos kiemelni, hogy van pár limitáció, amit a Microsoft és a Parallels is megemlít. A Windows 11-et egyáltalán nem az Apple M1 és M2 lapkákhoz tervezték, így bizonyos részei az operációs rendszernek nem üzemképesek. Többek között Parallels Desktop 18-on keresztül nem érhető el a Windows Subsystem for Android, Windows Subsystem for Linux, a Windows Sandbox, illetve a VBS, azaz a Virtualization-based Security funkció. Ezen túlmenően a 32 bites applikációk sem futtathatók a Mac gépeken, így muszáj 64 bites ARM programokat, vagy emuláción keresztül AMD64-re lefordított alkalmazásokat használni.

További korlátozás, hogy az OpenGL 3.3-nál újabb API-t, illetve a DirectX 12-t használó alkalmazások szintén nem működnek, és azok a programok sem, amelyek ARM-ra nem portolt eszközillesztőt igényelnek. Ezeket leszámítva ugyanakkor üzemképes a Parallels Desktop 18-on keresztül telepített Windows 11.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés