Hirdetés

Molekuláris memóriák

A piacon újoncnak számító ZettaCore tranzisztorok helyett molekulastruktúrákat alkalmazna a jövő memóriáiban. A vállalat úgy véli, a szilícium alapú félvezetők miniatürizálása egy évtized múlva már annyi nehézséggel jár, hogy elkerülhetetlen lesz új megoldások alkalmazása. A cég kutatói által kifejlesztett technológia lehetővé tenné gigabájtnyi adatok tárolását egyetlen alacsony fogyasztású lapkán.

A California Riverside Egyetem és az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói által alapított ZettaCore egy olyan molekulastruktúrát fejlesztett ki, amely a félvezető vagy polimer alapú megoldásoknál jóval megbízhatóbban képes az adatok tárolására rendkívül kis csíkszélesség mellett is. A memóriacellákat alkotó 1 nanométer méretű molekulák elektronjainak számát változtatva módosítják a molekulák töltését; ezeket az állapotokat feleltetik meg a 0 és 1 biteknek.

A vállalat oldalán található információk szerint a molekulák maguktól olyan alakzatot vesznek fel egy meghatározott anyagból (például szilíciumból) készült felületen, amely alkalmas a memóriacellák kialakítására. Az alacsony fogyasztás mellett a technológia előnye, hogy a félvezetőgyártásban jelenleg is használt eljárásokkal gyártható.

A vállalat egyébként ma jelenti be, hogy igazgatótanácsának tagjává választotta Leslie L. Vadaszt, az Intelt 1968-ban megalapító csapat egyik magyar származású tagját. Vadasz, aki nemrég vonult nyugdíjba az Intel Capitaltól, számos úttörő projektben vett részt, így ő vezette a világ első kereskedelmi forgalomba került mikroprocesszorát, a 4004-et megalkotó teamet, és irányította az első nagyfokú integráltságú dinamikus RAM és az első EPROM (erasable, programmable read-only memory) lapkák fejlesztési munkálatait az Intelen belül. Mint elmondta, a ZettaCore technológiája valódi alternatívát jelent a félvezető alapú memóriatechnológiákkal szemben.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés