A Microsofton múlik a Windows telepíthetősége az ARM-os Macek esetében

Az Apple egy interjúban kifejtette, hogy a biztosított technológia alkalmas arra, hogy futtassa a Windows ARM-os verzióját.

Az Apple a hónap első felében mutatta be az első ARM-os Maceket, amelyekről az alábbi hírben írtunk, viszont már a nyáron megemlítettük, hogy a Windows 10 egyik gépre sem lesz telepíthető.

Hirdetés

Az Ars Technica készített egy interjút az Apple szakembereivel, és rákérdeztek arra, hogy mi a tényleges helyzet a Windows 10 telepíthetőségével kapcsolatban, amire Craig Federighi azt válaszolta, hogy alapvetően a Microsofton múlik. Az Apple oldalán megvan a szükséges technológia, az ARM-os Macek képesek lennének mindarra, amire az ARM-os Windows gépek, így például az x86-ra írt alkalmazásokat is futtathatnák az emulációs rétegen keresztül.

A gond úgy néz ki, hogy a licenc, ugyanis a Microsoft nem kínálja fel különállóan beszerezhető formában a piacnak az ARM-ra tervezett Windows 10 operációs rendszert, helyette a gyártók vásárolhatnak jogot az előtelepítésre. Ennek azért jó oka van, ugyanis az AMD és az Intel hardvereit tekintve a BIOS rendkívül kiforrott alap, amire nagyon jól lehet támaszkodni, tehát igen nagy az esélye annak, hogy egy Microsoft által kiadott, különállóan is beszerezhető operációs rendszer akármelyik PC-re telepíthető lesz. Elképzelhető persze kivétel, de maximum valami hiba miatt, ami javítható egy friss BIOS-szal.

Az ARM esetében ez azért közel sem ilyen egyszerű. Bár a brit tervezőcég is meghatároz egy specifikációt az SBSA-val, amit a szerverpiaci partnerek követhetnek, és ez alapján a kompatibilis operációs rendszerek telepíthetők, de az ultramobil piacra szánt lapkák ezt nem támogatják. Ez megnehezíti a Microsoft dolgát, ugyanis így minden egyes készülő hardverhez némileg eltérő operációs rendszer kell, és érthető, hogy így nem akarnak belemenni egy dobozos licencelési konstrukcióba, elvégre minden egyes ARM-os géphez külön Windows 10-et kellene tervezni és kiadni.

Abban tehát igaza van az Apple-nek, hogy a labda a Microsoft oldalán pattog, de messze nem olyan egyszerű megoldani az ARM-os lapkák támogatását, amíg az SBSA egyes verzióival való kompatibilitás nem válik alapfunkcióvá.

Egyhamar tehát Windows 10-et semmiképpen sem érdemes várni az ARM-os Macekhez, noha kétségtelen, hogy a problémák megoldhatók, csak egyelőre egyik fél sem érez erős késztetést arra, hogy tegyen az ügy érdekében.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés