Hirdetés

Mesterségesen kötne az NPU-hoz bizonyos funkciókat a Microsoft

A vállalat igencsak érdekelt abban, hogy az NPU-s PC-k terjedjenek, és ezt csak exkluzivitása lehet elérni.

A Microsoft manapság igencsak tolja a Copilot+ PC-k szekerét, amelyeket hozzák is bőszen a gyártók, és a szóban forgó rendszerek november végétől igazán használhatók is lesznek. Nemrég ugyanakkor arról értekeztünk, hogy mitől lesz egy gép AI PC, és bizony nincs különösebb kritérium erre, elvégre az AI munkafolyamatok sok memóriát, illetve mátrixszorzást igényelnek.

Hirdetés

A fentiektől függetlenül a Microsoftnak eléggé sarkalatos véleménye az, hogy a Copilot+ PC-kbe 16 GB RAM és 40 TOPS teljesítményre képes NPU szükséges. Ez tiszta sor, de valójában ez csak a Copilot szolgálatatások követelménye, mintsem az AI feladatoké, és bizony felmerül, hogy a redmondi óriáscég mesterségesen köt NPU-hoz bizonyos funkciókat, holott azokat meg tudná oldani más hardverelem is.

A neuronháló gyorsító erőltetésének persze megvan az oka, hiszen az egy különálló, önálló erőforrásokkal rendelkező célhardver, és az egyik legfőbb indok mellette az, hogy a segítségével nem kellene az egyes neuronhálókkal dolgozó feladatokat a CPU-n vagy a GPU-n végezni – legyen utóbbi integrált vagy dedikál. A Microsoftnak ezzel kapcsolatban van egy nagyon merev képe: csak akadályozná az AI terjedését, ha a klasszikus hardverelemeket terhelné, így a megszokott feladatoktól venné el az erőforrást. Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, a szoftveróriás még mesterségesen is hajlandó bizonyos feladatokat NPU-ra korlátozni. Persze jelenleg nem túl sok PC-ben van NPU, vagyis ha a felhasználó szeretné az adott, erre irányított képességet, akkor muszáj NPU-s platformot vásárolnia.

A Microsoft felfogása egyébként valahol érthető, hiszen az egyik legtöbbet használt, AI-jal általánosan összeegyeztetett technikát a felskálázók adják. Többek között a DLSS és az XeSS, ami jó, mert jelzi, hogy az embereket érdekli az AI. Viszont pont két olyan eljárás fogta meg a piacot, amelyek AI-t csak nyomokban tartalmaznak. Ez már nagyon rossz, mert azt jelzi, hogy nem az AI miatt érdekli az embereket az AI, hanem azért, mert a marketing AI jelzőt tapaszt a nagyrészt nem is AI-alapú technológiákra.

A redmondiak látványosan azt akarják, hogy az AI valóban más élmény legyen, valóban olyan alkalmazások használják, amelyek alapjaiban is erre építenek, nem csak marketingszlogenekben, és a jelenlegi felfogás szerint a jó élmény alapját a dedikált NPU adhatja. Bizonyos szempontból ugyanakkor nem túl szerencsés olyan PC-ket kizárni ebből, amelyek NPU nélkül is kellően erősek lehetnek az adott feladatra, de valószínűleg a Microsoft átgondolta ezt, és az új hardverelemhez való ragaszkodás ennek beépítésére fogja sarkalni a gyártókat. Ezzel a vállalat inkább veszít az elején egy picit a helyzeten, hogy később nagyot nyerjen a megfelelő hardverrel szerelt platformok elterjedésével.

Előzmények

Hirdetés