Hirdetés

Három évtizedes mélypontra kerültek a processzoreladások

A Mercury Research éves szinten is brutális visszaesésről közölt adatokat.

A Mercury Research kiadta a legutóbbi, azaz az előző esztendő negyedik negyedévére vonatkozó CPU-piaci elemzését, amelyben az x86/AMD64-es processzorok igencsak gyér eladási adatai köszönnek vissza. Konkrétan három évtizede nem teljesített ilyen gyengén a szóban forgó szegmens, de még a szezonálisan is 34%-os volt a visszaesés, szekvenciálisan pedig 19%-os.

Hirdetés

A jelentés, piaci részesedésre vonatkozó kerekített adatait az alábbi táblázat részletezi:

A CPU-piac alakulása 2022 negyedik negyedévében
Típus Részesedés
2022 Q4
(aktuális)
Részesedés
2022 Q3
(előző negyedév)
Részesedés
2021 Q4
(előző év)
Intel 68,7% 71,5% 74,4%
AMD 31,3% 28,5% 25,6%
VIA 0,0% 0,0% 0,0%

Technikailag a VIA is rendelkezett szállításokkal, de annyira elenyésző a részesedésük, hogy az az alkalmazott kerekítés mellett nem kimutatható. Ettől függetlenül még történnek valós eladások.

A processzorpiac nagymértékű visszaesését egyébként az okozta, hogy az AMD és az Intel is jelentősen visszafogta a szállításait, annak érdekében, hogy a kereskedőpartnereik el tudják adni a felhalmozott raktárkészletüket. Ebből az AMD jött ki jobban a részesedést tekintve, de valószínűleg csakis azért, mert az Intelhez viszonyítva kevésbé korlátozták le a saját üzletük működését. Ez alapvetően logikus is, mert az Intel – pusztán a cég méretéből adódóan – jóval nagyobb raktárkészleten ülhet, így jobban vissza kell fogniuk a szállításokat, hogy a partnereik helyzete javuljon.

Korábban az AMD már jelezte, hogy ez a stratégia várhatóan az év első felében véget ér, vagyis még két negyedévet adnak maguknak és partnereiknek arra, hogy a normalizálják a piaci viszonyokat. Eközben az Intel nagymértékű visszaesést jósolt az idei esztendő első negyedévére, vagyis a vállalat inkább bevállal egy masszívan rossz üzleti eredményt, annak érdekében, hogy belátható időn belül egyenesbe tudják hozni az üzletüket.

Az elég nagy kérdés, hogy a két érintett stratégiája miképpen fog hatni a piaci részesedésre, de az elkövetkező pár negyedév valószínűleg általánosan gyenge marad.

Előzmények

Hirdetés