Szinte minden kritikus projekten gyorsít az Intel

Az év végi átszervezéseket is sikerült abszolválni, ami főleg az AXG üzletágat érintette.

Az Intel a negyedik negyedévre vonatkozó pénzügyi konferenciáján viszonylag sokat beszélt a jövőről, amely kapcsán a legfőbb üzenet a fejlesztések felgyorsítása, illetve a hatékonyabb működés.

Az üzletágakat tekintve az előző évben az egyik legfontosabb változás az volt, hogy az Arc, a Flex és a Max dizájnokért felelős AXG, vagyis az Accelerated Computing Systems and Graphics üzletág papíron megszűnt, viszont technikailag nem, ugyanis minden megkezdett projekt átkerült a CCG (Client Computing Group) és a DCAI (Datacenter and AI Group) üzletágba. Az átszervezésnek valószínűleg költségcsökkentési okai lehetnek, és nem elhanyagolható módon manapság nem feltétlenül optimális a fő ágazatoktól elválasztani a klasszikus gyorsítókat tervező részleget, mert egyre inkább az integráció kerül előtérbe a HPC-piacon is.

A gyártástechnológiát tekintve az Intel kihangsúlyozza, hogy négy év alatt öt új node-ot fejlesztenek, amelyek közül az Intel 7 már tömeggyártásra is alkalmas, az Intel 4 a kísérleti gyártás fázisába lépet, míg az Intel 3, 20A és 18A a tervek szerint készül. Itt azért érdemes megjegyezni, hogy az öt új node ilyen formában soknak hangzik, de a részleteket tekintve nem igazán az. Az Intel 7 ugyanis egy 10 nm-es osztályú eljárás, ami a már meglévő technológia továbbfejlesztésének számít, míg az Intel 4 egy 7 nm-es megoldás, az Intel 3 pedig ennek az eljárásnak a módosított dizájnkönyvtárat alkalmazó variánsa. Az Intel 20A és 18A ezekkel szemben 5 nm-es osztályú technológiák, és ezek között is a dizájnkönyvtár lehet a különbség.

Klasszikus értelemben tehát inkább két új csíkszélességről van szó, ami persze így is pozitív irány, de ha pusztán a dizájnkönyvtárra vonatkozó váltásokat tekintjük, akkor más bérgyártó is csinál hasonló időegység alatt fél tucat specializált node-ot. Ergo olyan nagy dolognak azért így nem számít a négy év alatti öt új gyártási eljárás, de a befektetők egy része biztosan díjazni fogja, leginkább az a része, akik annyira nem értenek a technológiai részeltekhez.

A fentieknél amúgy is sokkal fontosabbak a konkrét termékek, és az Intel ebből a szempontból nagyon gyorsítani akar a kivitelezésen. A Meteor Lake például már az idei év második felében megérkezhet, míg a Lunar Lake 2024-ben esedékes. A vállalat nem emelte ki, hogy mely piacokon számíthatunk ezekre, de valószínűleg mobil szinten, hiszen üzletileg ez az igazán fontos célterület.

A szervereket tekintve az idei esztendő második felében befut majd az Emerald Rapids, amely a Sapphire Rapids közvetlen továbbfejlesztésének számít, 2024-ben pedig érkezhet a Granite Rapids, illetve a Sierra Forest. Az előbbi szám szerint kevesebb, de nagy teljesítményű maggal dolgozik majd, utóbbi pedig több magot kap, de ezek az energiahatékony dizájnokból kerülnek ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés