A Corsair szakembere szerint a rossz bekötéstől égnek el a 12VHPWR konnektorok

Két képet is közölt, hogy mire kell figyelni, de van pár panasz arra, hogy a csatlakozó esetenként nem megy beljebb.

Reagált a Corsair szakembere az új, 12VHPWR konnektorokkal kapcsolatos helyzetre, amely kapcsán több GeForce RTX 4090-es VGA is leégett. Jon Gerow, közismertebb néven JonnyGuru szerint a gondokat az okozza, hogy egyes esetekben az szóban forgó tápcsatlakozót nem jól kötik be a felhasználók. Erre két képet is felhozott példának, ami jól szemlélteti a helyzetet.

Példa a jó bekötésrePélda a rossz bekötésre Példa a jó és a rossz bekötésre (forrás: JonnyGuru) [+]

A fenti fotókon látható, hogy az egyik esetben tökéletesen belesimul az aljzatba a konnektor, míg a másikon van egy kis rés, ami rosszat jelent, és idővel előidézheti azt a problémát, amivel szembe került az NVIDIA. Már egy korábbi írásunkban is felhívtuk arra a figyelmet, hogy egy klikk hang jelzi a rákapcsolódást, és erre nagyon kell figyelni, mert a nem tökéletes illeszkedés azt jelentheti, hogy a csatlakozón belül a tűket fogadó egyik tok picikét ferdén állhat.

Mivel a gyártók az elmúlt időszakban nem igazán találtak tervezésbeli problémát, így hajlunk afelé, hogy tényleg a rossz bekötések okozzák a leégéshez vezető eseteket. Ez egyrészt jó, mert azt jelentené, hogy hardveresen minden rendben, másrészt rossz, mert a felhasználó idézi elő a bajt, és pont az ügyfeleket a legnehezebb megtanítani a rendszer megfelelő összeszerelésére. Sőt, bizonyos esetekben a vásárlók konkrétan arra panaszkodnak, hogy a csatlakozót hiába nyomják erősen, az nem megy beljebb, ellehetetlenítve a tökéletes illeszkedést. Utóbbi esetre javasoltuk az előbbi bekezdésben linkelt hírünkben a dielektromos kenőanyagot, amely ezt a gondot oldhatja meg.

Az elmúlt napokban felmerült az is, hogy új 12VHPWR konnektor is készül, és ez igaz is, de ez elsődlegesen azért születik meg, mert az első verzióval nagyon egyszerű volt megsérteni az aprócska sense tűket. Ugyanakkor az újabb verzióhoz hasonló konnektort már több tápgyártó is kínál, tehát időben felismerték ezt a gondot, és reagáltak rá. Az új kialakítás viszont semmiben nem könnyíti a csatlakozást, ugyanúgy az oldalsó rögzítőpöcök kap rá az aljzat szélére, tehát továbbra is a felhasználónak kell figyelnie a klikkszerű hangra. Ez a legbiztosabb módja annak, hogy a megfelelő kötésről megbizonyosodjunk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés