Hirdetés

A tápgyártók szerint nem kell megijedni az új GeForce-októl

Egészen kicsi az esélye, hogy valakinél leégjen a rendszer, hacsak nem csinál valami őrültséget.

Nemrég írtunk arról, hogy erősen limitált számú csatlakoztatást visel el az új GeForce-ok tápadaptere, ami konkrétan 30 darab fel- és lecsatlakoztatást jelent. Az ügyet folytatva érdeklődtünk, hogy mi van akkor, ha valaki elhasználta a lehetőségeit, de időközben a tápgyártóknál is utánajártunk, hogy van-e mitől tartani, vagy esetleg nincs.

Megtudtuk, hogy valójában sok dolog össze van keverve, és nem úgy kell ezt értelmezni, ahogy a VGA-k gyártói szimplán jelzik egy kisebb papíron. A fel- és lecsatlakoztatásra vonatkozó limit azt jelenti, hogy a hardver egy ideig – eléggé megterhelve – használva is van, tehát amikor egy aljzat tűrőképességét ellenőrzik, akkor az egy viszonylag hosszan tartó precíz teszt, ami nem csak abból áll, hogy hirtelen 30-40-szer leválasztják és visszacsatlakoztatják a konnektort, hanem közben vannak aktív munkafázisok. Ha valaki csak csinál egy gyors, 30-szor történű fel- és lecsatlakoztatást, akkor a tápgyártók egybehangzó véleménye szerint egészen valószínűtlen, hogy bármilyen problémába futna, de ugye miért is tenne bárki ilyet. Ezen túlmenően ez a 30-as szám is egy abszolút biztonságos limit, mivel ennél többet is kibír a konnektor, de a nagy számú tesztek alapján volt pár aljzat, ami problémákat mutatott.

Valójában nem a csatlakoztatás ténye a probléma, hanem inkább a kivitelezése. Manapság egészen sok felhasználó igyekszik a kábeleket úgy elvezetni, hogy azok a lehető legkevésbé látszódjanak az ablakos házban, és ennek érdekében nagyon meg is szokták hajlítani a vezetékeket. A tápgyártók szerint ezt nem érdemes megtenni az új tápkonnektornál, mivel olyan mértékű áramerősség fut át rajta, hogy egyszerűen túlhevülhet, és ez az, ami valós sérülésveszélyt jelent, nem pedig a fel- és lecsatlakoztatás. Éppen emiatt azt kellene hangsúlyozniuk a VGA-gyártóknak, hogy a felhasználók szépen lazán vezessék el kábeleket a számítógépházon belül, és semmiképpen se ragaszkodjanak a feszes, erősen hajlított elvezetéshez, ami manapság egyre divatosabb. Ha csak ennyit betartanak a vásárlók, akkor semmi gond nem lehet. Persze most páran mondhatják, hogy így nem olyan szép a házon belüli kábelezés, viszont biztonságos lesz.

Az ATX 3.0-val kapcsolatban a tápgyártók alapvetően ajánlják az új szabvány szerinti tápokat a friss GeForce-okhoz, de páran jelezték azt is, hogy nem kötelezőek. Pusztán egy régebbi, de funkcionálisan biztonságos táppal sem kell tartani leégett vezetékektől, de ezek laza elvezetése tényleg fontos.

Előzmények

Hirdetés