Az NVIDIA tápadaptere nélkül is leégett egy GeForce RTX 4090

A gyártók egyelőre nem találtak problémát a csatlakozóval, de van amire felfigyeltek a tesztelés során.

Nemrég írtuk meg, hogy az NVIDIA már vizsgálja a leégő tápcsatlakozók ügyét, amelyek eddig kizárólag az NVIDIA tápadapteréhez kötődtek, de most történt egy nem várt esemény, ugyanis úgy égett le egy GeForce RTX 4090, hogy a felhasználó ATX 3.0-s tápegységet használt hozzá, közvetlenül bekötött 12VHPWR konnektorral.

Konkrétan egy MSI MEG Ai1300P PCIE5 jelzésű tápra került a szóban forgó VGA, az alábbi Facebook oldalon pedig tisztán látszik, hogy megtörtént a baj, és ilyenre még nem volt példa, hiszen egy darabig arról szóltak a médiában megjelent cikkek, hogy az NVIDIA tápadaptere a ludas, amelyből az egyik kivitel nem valami jól van összerakva, de úgy néz ki, hogy rossz helyen tapogatózunk.

(forrás: Ricky TO Facebook) [+]

Az események hatására érdeklődtünk a folyamatban lévő vizsgálatokról, és a gyártóktól megtudtuk, hogy egyelőre nem találtak problémát a csatlakozóval, illetve az adapterrel sem, ha azok rendeltetésszerűen vannak használva. Ugyanakkor a tesztelés során felmerült, hogy egyes esetekben nagyon nehézkes a konnektor tökéletes csatlakoztatása. Konkrétan jelentős erőkifejtés mellett sem jön az a bizonyos klikk hang, ami jelzi a rákapcsolódást. Az eddigi adatok alapján ennek az oka az lehet, hogy az új tápcsatlakozó túl picire van méretezve, így nagyon vékony tűk csúsznak bele a nekik való dugaszokba. Ilyen formában tökéletes illeszkedésre nem feltétlenül van lehetőség, mert a tűket elnyelő tok nagyon aprócska elmozdulásának is jelentős hátránya van, amikor maga az összekötés megtörténne. Ráadásul a nehézkes kapcsolódás áthidalására adott válasz a fejhasználó részéről egy jelentős erőkifejtés lesz, ami kárt tud okozni ezekben az aprócska érintkezőkben.

Az egyik érintett cég szerint a fentiekre megoldás lehetne, ha a GeForce RTX 40-es sorozatú VGA-k mellé speciális, úgynevezett dielektromos kenőanyagot csomagolnának egy aprócska tubusban, így a felhasználóknak a csatlakoztatás előtt be kellene kenniük a konnektort, ezzel növelve meg a tökéletes bekötés lehetőségét.

Egy dolog viszont biztosnak tűnik. Ha jól van bekötve a konnektor, legyen az a táp sajátja, vagy az NVIDIA adaptere, akkor a jelenleg is folyamatban lévő teszteken nagyon jól működnek. A probléma tehát úgy néz ki, hogy maga a bekötés, amit a felhasználó elvégez, és arra kell megoldást találni, hogy az ebből eredő hibákat minimalizálni lehessen. Abban kvázi mindenki egyetért, hogy valamit lépni kell, de arról megoszlanak a vélemények, hogy mit.

OEM szinten egyébként felmerült az a lehetőség is, hogy az előre összeszerelt gépekbe olyan táp és VGA kombó kerülne, amelyek elválaszthatatlanul össze vannak kötve. Ezzel az összerakásból eredő hibákat eliminálni lehetne, de azzal a hátránnyal járna, hogy az adott konfigurációban csak egyben lehetne cserélni a tápot és a VGA-t. Ez például dobozos szinten nyilván nem működne, de persze az OEM-piacon lehet, hogy beválna.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés