Mégsem tűnik el az NVIDIA Max-Q, csak átalakul

A vállalat szerint pontosabb lett az új sorozatnál az adatok visszajelzése, kérdés persze, hogy a notebookgyártók ezzel törődni fognak-e.

Az előző hét vége felé írtunk arról, hogy eltűnnek az NVIDIA Max-Q modellek a notebookpiacról, de a vállalat szóvivője azóta a Tom's Hardware számára pontosította a helyzetet.

A Max-Q márkajelzés alapvetően nem szűnik meg, csak átalakul. Az NVIDIA szerint az új generációs mobil GeForce sorozat esetében a korábbiaknál több adat visszajelzésére van lehetőség, így például a meghajtó vezérlőpultja jelezni tudja majd a konkrét TGP értéket, az így elérhető órajeleket, valamint az egyes funkciókat (Dynamic Boost 2, WhisperMode 2, Advanced Optimus). Effektíve tehát mostantól lekérdezhető a meghajtó vezérlőpultján belül az a GPU Boost órajel, amit az adott konfigurációban a beépített mobil GPU el tud érni.

Az NVIDIA arra ösztökéli a notebookgyártókat, hogy ezeket a mostantól kiolvasható információkat írják bele az adott notebook specifikációiba, ez helyettesíti lényegében a korábbi Max-Q jelzést, hiszen ilyen formában pontosabbá válik a vásárlók felé az adatközlés. Azt viszont a vállalat is elismeri, hogy mindez a partnereiken is múlik, hiszen az érintett cégeknek nem kötelező megosztani ezeket az extra adatokat a potenciális vásárlóikkal.

A változás a fentiek alapján egyszerre kellemes és kellemetlen. Az mindenképpen egy pozitív meglátás az NVIDIA részéről, hogy több adatot kaphassanak a felhasználók. Ilyen szempontból sokkal többet ér egy konkrét órajel, egy konkrét TGP fogyasztási érték, mint maga a Max-Q jelzés. Ha viszont a notebookgyártóknak ezeket nem kötelező közölni, akkor végeredményben az ahhoz is vezethet, hogy a vásárlók végül kevesebb adatból kénytelenek dönteni. Az irány tehát dicsérendő, de a kivitelezés nem optimális, és ezen talán érdemes lenne változtatni, például azzal, hogy a partnereket kényszerítik bizonyos információk feljegyzésére az adott notebook specifikációjánál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés