Megmaradnak a Toshiba tévék, és jobbak lesznek, mint valaha

Az eladott tévés divízió elnöke szerint a Hisense anyacégként elképesztően jó lehetőségeket biztosít a márkának, de még mindig rengeteg a nyitott kérdés.

Mi is beszámoltunk arról, hogy hosszas szenvedés után a Toshiba végre megszabadult a tévés divíziójától, hiszen annak 95 százalékos tulajdonjogát eladta a kínai Hisense-nek. Az AV Watch nevű japán magazin a közelmúltban készített egy interjút a Toshiba Image Solution, tehát az említett üzletág vezetőjével, Koji Murasawa-val, aki röviden vázolta, hogy mit hoz a jövő a márka számára.

Koji Murasawa
Koji Murasawa (forrás: AV Watch) [+]

Az egyik legfontosabb állítása az volt, hogy tovább él majd a Toshiba (Regza) név, a fejlesztőközpont pedig marad Japánban, japán mérnökökkel, sőt az alkalmazottak számát száz fővel még bővítik is. Folytatják tehát az eddigi munkát, azzal a különbséggel, hogy az ehhez szükséges tőkét a Hisense biztosítja. Ezzel kapcsolatban egyébként az érződik ki Murasawa úr szavaiból, hogy ezt előrelépésnek tartja, hiszen a Hisense egy tévéközpontú cég, ellentétben a Toshibával, ahol a szórakoztatóelektronikai üzletágat mostohagyerekként kezelték.

A gyártás természetesen Kínában történik majd, ugyanis a Hisense évente 18 millió modell előállítására képes, amivel jelenleg az egyik legnagyobb tv gyártó a világon. A Toshibákból az elmúlt időszakban évente mindössze 700 000 darab fogyott, szóval ez nem okozhat problémát. Az is kiderült, hogy a két márka, tehát a Toshiba és a Hisense között nincs, és nem lesz semmi kapcsolat. Két teljesen különálló cégről van szó, aminek csak a tulajdonosa ugyanaz, de  arra nyilván oda fognak figyelni, hogy ne egymást üsse a két brand.

Murasawa állítása szerint egyébként ezzel egy új korszak kezdődik a Toshiba életében, a 2018 márciusában bemutatkozó új modellek, pedig félelmetesen jók lesznek. Alkalmasnak tartja őket arra, hogy a segítségükkel néhány éven belül megtöbbszörözzék az eladásokat. Az viszont továbbra is nyitott kérdés, hogy mi lesz a névhasználati jogokkal, és ezzel kapcsolatban az elnök úr is csak annyit tudott mondani, hogy "elképzelhető, hogy lesznek változások". Pedig ez komoly probléma lehet, hiszen Európában a Vestel, Észak-Amerikában a Compal, Ázsiában (Kínában is!) a Skyworth birtokolja ezeket a jogokat. Egy részüket mindenképpen vissza kéne szerezniük, mert pusztán Japán és Dél-Amerika kedvéért nem éri meg fenntartani egy külön márkát saját portfólióval. Okosabbak nyilván csak 2018 tavaszán leszünk, de az mindenesetre örömteli, hogy egyelőre legalábbis nem végzik ki a Toshiba tévéket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés