Megfojtja az X99-es platform tuningját az Intel új mikrokódfrissítése

Egészen valószínűtlen, hogy szándékos lépésről lenne szó, inkább kompatibilitási probléma lehet a háttérben.

A Microsoft nemrég frissítette a KB4100347-es Windows 10 javítócsomagot, amely tartalmazza az Intel legújabb, több ismert sebezhetőség ellen védő mikrokódját. Ennek a telepítése kiemelten ajánlott, de az X99-es platformot birtokló felhasználók arra panaszkodnak, hogy a Haswell-E és a Broadwell-E processzoraik korábban stabil tuningja már nem működik jól.

Hirdetés

A frissítésé telepítésével az újonnan kitesztelt stabil tuning mindössze 100-200 MHz-re korlátozódik, holott korábban ennél azért jóval tempósabb beállításokat is meg tudtak adni az érintettek. A gondot egyértelműen az új mikrokód hozta elő, mivel ezt letörölve a korábbi tuningbeállítások újra működnek.

Bár jelen helyzetben nyilván adja magát az az álláspont, hogy biztos az Intel akarja váltásra kényszeríteni a felhasználókat. Ugyanakkor ez egészen valószínűtlen. Egyrészt az Intelt a tuning nem érdekli. Erre ők nem vállalnak garanciát, így alapvetően nem is költenek sosem ennek tesztelésére. Másrészt a mikrokódnak vajmi kevés beleszólása van ebbe, sokkal inkább egy kompatibilitási probléma lehet az új mikrokód és a BIOS-ok tuningbeállításai között. Utóbbi viszont nehezen kezelhető, mert az X99-es platform már túl réginek számít, így az alaplapgyártók nem igazán foglalkoznak a BIOS-ok frissítésével. Nem mellesleg itt is csak az alapértelmezett beállításokig szól a garancia, tehát a tuning csak egy lehetőség, de valójában semmi garancia arra, hogy sok-sok megahertzet fog nyerni a felhasználó, ez pusztán a szerencse függvénye, és az leginkább pech, ha egy friss mikrokód után a korábban stabil tuningbeállítások már nem jók.

Arra egészen kicsi az esély, hogy a négy évnél is valamivel idősebb X99-es alaplapok új BIOS-okat kapnak majd, tehát vagy megpróbálnak a felhasználók együtt élni az új mikrokóddal, elfogadva annak tuningra gyakorolt negatív hatását, vagy lemondanak erről, és akkor a processzorban található sebezhetőséget hagyják nyitva.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés