2018. december 14., péntek

Útvonal

Hírek » Processzor rovat

Kisegítette az Intelt a Microsoft a Spectre sebezhetőség elleni harcban

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A Windows Update kiegészült egy KB4090007-es jelzésű csomaggal, így a friss mikrokód az operációs rendszer indításánál betölthető.

Az Intel a maga részéről igyekszik a Spectre sebezhetőségre reagáló stabil mikrokódok biztosítására, így a Skylake, a Kaby Lake, a Kaby Lake-X, a Coffee Lake, és a Skylake-X, valamint a Haswell és a Broadwell architektúrájú processzort használó platformokhoz már van erre vonatkozó javítás. A gyártópartnerek azonban nem túl gyorsan biztosítják a szükséges BIOS-okat, valamint sok emberekhez maga az üzenet sokszor el sem jut, annak ellenére, hogy a média gyakorlatilag napi szinten foglalkozik a témával. Ez az Intel számára kellemetlen, ugyanis hiába van kész számos rendszerhez a javítást kínáló mikrokód, azt rendkívül nehéz eljuttatni az összes felhasználóhoz.

Hirdetés

A Microsoft szerencsére látja, hogy a helyzet problémás, így úgy döntöttek, hogy a mikrokódot kiadják egy Windows 10 Fall Creators Update-hez (1709-es verzió) illeszkedő, KB4090007-es jelzésű frissítőcsomag formájában. Ez jelen esetben csak a Skylake architektúrájú processzorokhoz jó, azonban a redmondi óriáscég itt nem áll meg, és később biztosítanak majd javítócsomagot a többi platformhoz is.

A Microsoftnak egyébként ez nem szokása, a vállalat jellemzően az OEM-ekre bízza a mikrokódra vonatkozó frissítések biztosítását, még akkor is, ha amúgy az operációs rendszer oldaláról is be lehet ezt tölteni még a bootolás során. Ugyanakkor a vállalat valószínűleg mérlegelte a probléma súlyosságát, és jobbnak látták, ha ezúttal nem bízzák az OEM-ekre a megoldást. Érdemes kiemelni, hogy a KB4090007-es jelzésű frissítőcsomag telepítése előtt a Windows Update szolgáltatás ellenőrzi a használt antivírusszoftvert, ugyanis ezekkel lehetnek fennakadások. Erre vonatkozóan a Microsoft már kiadta a szoftverpartnereknek a szükséges információkat, így a legtöbben már készítettek is egy frissítést az adott antivírusszoftverhez, ami kompatibilis az új mikrokódot tartalmazó csomaggal.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.