Hamarosan kapható lesz a Fujifilm GFX 50S

Végre hivatalos megjelenési dátumot és árazást kapott a Fujifilm digitális középformátumú váza.

Hirdetés

Még a szeptemberi Photokina alkalmával durrantott nagyot a Fujifilm, hiszen bejelentették a tükörnélküli középformátumú vázukat, a GFX 50S-t. Az 51,4 MP-es felbontású szenzor, mely a full framehez képest 1,7x, az APS-C-hez képest pedig majd 4x nagyobb felülettel rendelkezik, 43,8 x 32,9 mm-es méreteivel pedig 0,79x-es crop faktort jelent. Az autofókusz rendszer 117 ponttal áll rendelkezésre, ami mind a kontraszt különbség érzékelése alapján dolgozik. Az pontok kiválasztásához egyaránt használhatjuk a hátsó kijelzőt, illetve a váz hátulján lévő joystickot is. Méretéből adódóan nem sportfotózásra tervezték, így nem meglepő, hogy mindössze 3 kép/másodperces sorozatsebességre képes. Mechanikus és elektronikus zárat egyaránt kapunk, előbbivel 1/4000, utóbbival pedig 1/16000 másodperc a legrövidebb záridő, míg a leghosszabb nem kevesebb, mint 60 perces lehet. A középformátumhoz mérten is széles érzékenység tartomány ISO 100-tól 12800-ig terjed alaphelyzetben, amit kiterjesztett módban egészen 102400-ig növelhetünk.


[+]

A GFX 50S képes mozgóképes felvételére is, azonban itt be kell érnünk a Full HD és a 30p párosával, ami mellé 36 Mbps bitráta tartozik. Megkapjuk ellenben a Fuji filmszimulációs szűrőit, köztük az új Color Chrome Effect-et is. Ahogy az a váztól elvárható, lehetőséget biztosít a vezetékes távoli használatra is, így közvetlen számítógépről vezérelhető.


[+]

A váz hátulján találjuk a két irányba is dönthető 3,2"-os, 2,36 millió képpont felbontású LCD kijelzőt, mely ahogy már sejteni lehetett, érintésérzékeny. A gép tetején szintén helyet kapott egy 1,28"-os LCD kijelző, ez azonban csak monokróm, ráadásul inverz és a legfontosabb beállítások értékeit olvashatjuk le róla. További érdekesség, hogy a GFX 50S-en alapból nem találunk semmilyen keresőt, azonban az opcionális elektronikus keresőt akár fel is pattinthatjuk a vakusarura, amit legfeljebb 90 fokban fel is hajthatunk vagy mindkét irányban 45 fokban elforgathatunk, ha a helyzet úgy kívánja. Persze a vakusaruról ekkor sem kell lemondanunk, mivel az EVF tetején is találunk egyet. Csatlakozókból USB 3.0 és micro HDMI áll rendelkezésre, de a hang ki- és bemenetekről sem hiányoznak, ahogy a beépített Wi-Fi is alap már.


Kattintásra galéria nyílik! [+]

A magnéziumötvözet alapokon nyugvó váz nem nélkülözi az időjárásálló kialakítást sem, és így is mindössze 825 grammot nyom a mérlegen akkumulátorral és memóriakártyákkal megpakolva. Az akkumulátor a CIPA standard szerint 400 képre lesz elegendő, amit a portrémarkolat és egy extra akku használatával megduplázhatunk. A Fujifilm GFX 50s február végétől lesz rendelhető 6500 dolláros vagy 6200 fontos áron, amihez hozzá jöhetnek még a szintén februárban érkező G-bajonettes objektívek. De a H-bajonettes adapternek köszönhetően a klasszikus Fujinon HC optikákról sem kell lemondanunk, illetve egy speciális adapternek (View Camera Adapter G) köszönhetően kvázi digitális hátfalként is használható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés