AI-ban menő lesz a MediaTek új csúcslapkája

A Dimensity 9300 lokális és gyors képgenerálást ígér.

A MediaTeken bejelentette a Dimensity 9300 nevű rendszerchipet, amivel a cég a csúcskategóriát célozza, és mindent az AI-ra tesz fel. A SoC a TSMC 4 nanométeres eljárásán készül, ennek is a harmadik generációs node-ján.

A Dimensity 9300 a processzorrész tekintetében nagyon érdekes lett, ugyanis követi az elődök háromklaszteres kialakítását, de nem az eddig megszokott formában. A leggyorsabb klaszter mindössze egy 3,25 GHz-es Cortex-X4 magból áll, míg a közepesen gyors három darab, 2,85 GHz-en üzemelő Cortex-X4-es, az energiatakarékos pedig négy darab 2 GHz-en működő Cortex-A720-as magot kapott; így jön ki összesen a nyolc darab processzormag, amelyek működését az ARM DynamIQ biztosítja. Klasszikus kis kiterjedésű mag tehát ezúttal nincs.


[+]

A grafikus számítások területén a MediaTek az ARM Immortalis-G720-at veti be, méghozzá MP12-es, azaz 12 multiprocesszort rejtő konfigurációban. A multimédiás blokk továbbra is képes dekódolni az AV1-es, 8K-s tartalmakat, tehát eléggé potensnek mondható, viszont LPDDR5X helyett, effektív 9,6 GHz-es LPDDR5T memóriát kezel a memóriavezérlő. Az ISP tekintetében marad az Imagiq 890, és az integrált 5G modem sem javult az elődhöz viszonyítva, ugyanakkor támogatottá vált a Bluetooth 5.4.

Az APU (AI Processing Unit) részegység tekintetében a MediaTek a 790-es jelzésű fejlesztést veti be, amelynél nem kevesebbet ígérnek, mint a legfeljebb 33 milliárd paraméterből álló LLM-ek, azaz nagy nyelvi modellek lokális kezelését, valamint a Stable Diffusionön keresztüli gyors, egy másodpercen belüli képgenerálást.

Az új rendszerchip már kész, és várhatóan az év végén, illetve leginkább a jövőre megjelenő egyes ultramobil eszközökben fog dolgozni. A MediaTek szerint az európai és a kínai piacra érkezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés