Befutottak az új ARM Cortex magok

A tervezőcég az energiahatékonyságot helyezte fókuszba.

Az ARM bejelentette a Total Compute Solutions 2023, azaz TCS23 platformját, ami legújabb portfóliót rejti a CPU-magok tekintetében, amelyek mindegyike kizárólag az ARMv9 , ezen belül is az ARMv9.2 architektúrát használja. A vállalat a skálázás szempontjából sem tár le a járt útról, így a partnerek egy nagy hatékonyságú, egy nagy teljesítményű, illetve egy általánosra tervezett mag közül választhatnak, vagy a DynamIQ segítségével akár használhatják mindhármat egyetlen lapkában.


[+]

Sorrendben a legkisebbtől haladva a Cortex-A510-et a Cortex-A520 váltja, amely az alapokat tekintve az elődjére építkezik, viszont olyan változásokat tartalmaz a felépítése, ami 8%-os előnyt, illetve 22%-os fogyasztáscsökkenést eredményez.

Egyel nagyobb teljesítményszintre a Cortex-A715-öt váltó Cortex-A720 jön, ami az elődnél 5%-kal lehet gyorsabb, az energiahatékonyságot tekintve pedig 6% az előrelépés. Ez már egy OOO (sorrendtől független végrehajtás) logikát alkalmazó mag, a TCS23 platform felhozatalában a legkisebb.

[+]

A csúcskategóriát ezúttal a Cortex-X4 képviseli, amely a Cortex-X3-hoz viszonyítva számos változást bevezet, többek között 1-ről 2 MB-ra nő az L2 gyorsítótár, megújul a front-end és a back-end, és az egyéb előrelépések által 15%-kal jobb IPC-t sikerült hozni, az energiahatékonyság számottevő növelése mellett – utóbbi az ARM szerint akár 40% is lehet.

Az új magok mellett az alapvető működéséért felelős DSU (DynamIQ Shared Unit) is továbbfejlődik. A frissített DSU-120 újítása, hogy a 32 MB-os L3 gyorsítótár mellett már 14 darab processzormagot is kezel. A konkrét konfigurációról szabadon dönthetnek a partnerek.


[+]

Az ARM a partnerek már licencelhetik az újdonságokat, amelyek várhatóan a 2025-ös termékekben tűnnek majd fel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés