Komolyabban támad a következő években a Loongson

A magok teljesítményében és számában is javítana a kínai projekt.

Kína sok-sok éve támogatja a Loongson Technology-t, amely vállalat processzorokat tervez az ország számára. A Loongson is egy nagyon régóta zajló projekt, amely számos mérföldkövet élt már meg, ráadásul közeledik az új fejlesztés, amely 3A6000 néven érkezhet jövőre, és a negyedik generációt képviseli a termékcsaládon belül.

Hirdetés

A MyDrivers információi szerint a 12 nm-es gyártástechnológián készülő, saját fejlesztésű LoongArch utasításarchitektúrára épülő CPU mintáit a következő év első felében kaphatják meg az érintettek, és a friss lapka teljesítménye egy magra levetítve akár 68%-kal jobb lehet a 3A5000-es elődnél. Ez sajnos egy SPEC CPU 2006-os tesztprogramban mért érték, ami már nem támogatott, vagyis nem ajánlható ilyen jellegű összehasonlításra, de jobb híján ezzel kell beérni.

A keletről származó pletykák szerint a Loongson 3A6000 az AMD Ryzen 5000 sorozattal is tarthatja a lépést, de erre vonatkozóan tényleges konkrétumok még nincsenek.

A negyedik generációs Loongson dizájnból többféle kivitel lesz. A 16-magos 3C6000 verzió talán jövőre befuthat, és ezt nem sokkal később követheti a 32-magos kiadás, míg 2024-re esélyes, hogy elkészül a 64-magos 7000-es sorozatú verzió.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés