Egyre többet tudni a Loongson új szerverprocesszoráról

Az LS3D5000-es dizájn négyutas konfigurációban 128 magot is tud biztosítani.

Hirdetés

Az év elején írtunk arról, hogy 32-magos szerverprocesszort tervezett a Loongson, amely egyre közelebb kerül a megjelenéshez, így több információ is fut be róla. A fejlesztés a MyDrivers riportja szerint 2 GHz-en tipikusan nagyjából 150 wattot fogyaszt, noha a hivatalos TDP-keret 300 watt lesz.

Az előző hírhez viszonyítva friss adat, hogy a tervezést végző cég két- és négyutas konfigurációban is gondolkodik. Mivel egy LGA4129-es tokozású Loongson LS3C5000-es processzor eleve két darab 16-magos 3C5000-es lapkát alkalmaz, így kétutas opciónál 64, míg négyutasnál 128 mag áll majd rendelkezésre. Az egyes foglalatok közötti tempós kommunikációt a 7A2000 jelzésű összekötőlapka segíti.

A rendszer a biztonságra is koncentrál, így tokozáson belüli TPM-et, illetve egyedi hardveres blokkot használ a különféle side-channel támadások ellen. Ezen túlmenően egy beágyazott titkosítómodul is a fejlesztés része, amely 5 Gbps-os sebességgel kódol és dekódol egy részletesen nem taglalt titkos kínai algoritmust.

Előzmények

Hirdetés