Rendszerchipet fejleszt a Loongson

Az LS2K2000 jelzésű dizájnba egy saját fejlesztésű IGP kerül.

A kínai Loongson mostanában egyre több fejlesztéssel áll elő, de ezek között is talán a legfontosabbak az újonnan érkező, LoongArch architektúrájú, LS2K1500 és LS2K2000 jelzésű lapkák lesznek, ráadásul az utóbbi nem szimpla processzornak, hanem rendszerchipnek számít.

Hirdetés

A Heise.de értesülései szerint a két darab LA264-es magot használó, 1 GHz-en üzemelő LS2K1500 teljesítménye nem lesz kiemelkedő, de csupán 2,8 wattos fogyasztással is beéri, és integrált DDR3-as memóriavezérlőt, PCI Express 3.0-s, valamint 6 Gbps-os SATA sávokat, továbbá USB interfészeket is kínál. Integrált grafikus vezérlő viszont nincs benne, ezt külön kell beszerezni hozzá, ha szükség van egy kijelző meghajtására.

Az utóbbi tényező miatt sokkal érdekesebb az LS2K2000-es SoC, amely két darab, 1,5 GHz-es LA364-es magot rejt, 64 bites, effektív 2,4 GHz-en üzemelő DDR4 memóriákat fogadó memóriavezérlő társaságában, és a fentebb említett további interfészeket is felkínálja. A hab a tortán maga az integrált grafikus vezérlő lesz, amely a Loongson saját dizájnja. Sajnos olyan sok adat még nincs róla, de HDMI bemenetű megjelenítők meghajthatók vele.

Az LS2K2000-es SoC teljesítménytől függően 4 vagy 9 wattos fogyasztási mutatóval rendelkezik, és a kínai piacot tekintve viszonylag jó eséllyel célozhatja a beágyazott rendszerek piacát, hiszen minden fontos komponenst felkínál egy lapkán belül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés