Állítólag tízszer drágább a nagyméretű kijelzők szegmensében az OLED az LCD-nél

Az idei év áttörést jelent az OLED tv fronton, hiszen a most fordul elő először, hogy valóban nagyméretű kijelzővel megtámogatott modellek válnak elérhetővé. Az LG hivatalosan is bemutatta 55 hüvelyk képátlójú készülékét, amit már meg is lehet vásárolni néhány kiemelt exkluzív helyen. A másik nagy dél-koreai gigász, a Samsung pedig a tervek szerint az év vége előtt piacra dobja saját megoldását, ugyanekkora képátlóval.

Ez a hírek szerint RGB technológiára épül, ami némiképp drágább az LG WOLED nevű rivális eljárásánál, ahol is a szerves fénykibocsátó diódák fehér fényt állítanak elő, amelyből színszűrők segítségével hozzák létre az alapszíneket. Ez a tv jelenleg körülbelül 11 000 dollárba kerül, ami több mint duplája a legdrágább, ugyanekkora plazma vagy LCD tévéknek. A hírek szerint egy éven belül azonban jelentősen csökken az OLED kijelzők ára, és így idővel tömegcikké is válhatnak.

Ez utóbbi információt cáfolja meg némiképp a Display Search nevű piackutató cég elemzése. E szerint ugyanis az LG-féle megoldás előállítási költsége nyolcszor, a Samsungé pedig tízszer drágább az LCD panelekénél. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyártók bevállalják a veszteséget, de ha a költségek csökkennek is valamelyest, akkor sem lesz nyereséges az üzlet még jó darabig. Ez pedig akár évekkel eltolhatja azt az időt, amikor az OLED tévék végleg átveszik az uralmat

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés