Lenovo blog: ThinkPad X270 notebook

Közelebbről bemutatjuk a Lenovo nemrégiben piacra lépett, kisméretű, vállalati notebookját.

Az év legelején, kicsivel a CES előtt mutatkozott be a Lenovo vállalati felhasználásra szánt ThinkPad notebookcsaládjának legújabb generációja. Hagyományosan az Intel Core i processzorainak legfrissebb – jelen esetben hetedik – generációját kódolták a széria nevébe, így az egyes modellek típusszáma 70-re végződik. Az új, Kaby Lake processzorokból a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a 15 wattos TDP értékkel bíró, kétmagos, négyszálas változatokat használták fel, természetesen a céges menedzselést és biztonságot elősegítő, vPro platformos változatok is kérhetőek. Az új CPU mellett az Intel és Microsoft által közösen fejlesztett Optane memóriát is támogatják az új ThinkPadek.


[+]

Hagyományosan a 12,5 hüvelykes, X családba tartozó, tehát jelenleg X270-es modell a legkisebb alapterületű csúcs ThinkPad. Az X1 Carbonnal ellentétben itt nem vitték túlzásba a vékonyítást, a gépház nagyjából két centiméter vastag. Az elsődleges, belülre szerelt, háromcellás, 23 wattórás akkumulátorral viszont így is csak 1,27 kilogrammról indul a laptop súlya, ami a második, hátulra felcsatlakoztatható 23 wattórással is csak mindössze 1,36 kilogrammra nő. Ha pedig kívülre 48 vagy akár 72 wattórás példányt teszünk, akkor is alig leszünk másfél kilogramm fölött. A takarékos hardverrel és közel száz wattórányi akkumulátorral akár húszórás üzemidőt ígérnek, ami alacsony terhelés mellett reálisnak is tűnik.


[+]

A hardver frissítésén túl nem sokat változott a ThinkPad X270 az előd X260-hoz képest, ami pedig az X250 kicsit módosított változata volt. Nincs is ezzel semmi gond, mert a forma és kialakítás nagyon rendben van, az üvegszállas műanyagból készült gépház bár rugalmas, kellően masszív, ráadásul a korábbi szériák akkumulátorai és dokkolói is kompatibilisek az újjal. A leglényegesebb változás, hogy a gépház bal oldaláról eltűnt a DisplayPort és az egyik USB csatlakozó, helyettük egy USB Type-C aljzatot kapunk, ami képkimenetként is használható, de nem támogatja a Thunderbolt 3.0-t. Töltésre viszont alkalmas, és a Lenovo mérnökei a gyenge minőségű Type-C kábeleknél előforduló rövidzár elleni védelmet is beépítettek. A végighúzós helyett érintősre cserélt ujjlenyomat-olvasó és a fenéklemezen átlós helyett egyenes vonalúra cserélt szellőzőnyílás csak az igazi ThinkPad szakiknak fog feltűnni.


[+]

Konfigurációk terén egyetlen szomorú hírünk van, továbbra is csak egy memóriafoglalatot kínál a kis X-es, ami a DDR4 formátum révén 16 GB-os maximumot jelent. Az adattárolónak 2,5 hüvelykes HDD-t vagy SSD-t választhatunk, sőt M.2 foglalatos, PCI Express 3.0 x2 csatolós SSD-re is van lehetőség. Természetesen kapunk mobilinternet modemet, a Wi-Fi adapter pedig az Intel legújabb, MU-MIMO támogatású Wireless-AC 8265 modellje lehet. Opcionálisan kérhető a WiGig technológiával működő Wireless-AC 18265-ös modul is, amivel brutális sebességű vezeték nélküli átvitel érhető el, ez akár 4K felbontású kijelző és további perifériák csatlakozására is kihasználható. Lényeges részlet még a kijelző. Az alap 1366x768-as felbontásban – ez szerintünk 12,5 hüvelykre éppen elég – TN és IPS panelt is kérhetünk, a Full HD-s változat IPS-es. Felületük természetesen matt, úgy tudjuk, érintős kivitel az X260-hoz hasonlóan nem lesz.


[+]

A vállalati megrendelők nyilván igényeikhez fogják igazítani majd a ThinkPad X270 konfigurációkat, a hétköznapi felhasználók pedig egyelőre három összeállítás közül választhatnak. Az Intel Core i5-7200U processzorral (tehát nincs vPro), 8 GB memóriával, 256 GB-os SSD-vel, Full HD kijelzővel, két 23 wattórás akkuval és Windows 10-zel ellátott csomagért nagyjából 480 000 forintot kell kifizetni. Ha ugyanezt Core i7-7500U-val (szintén nincs vPro) szeretnénk, akkor még negyvenezer forintot kell hozzátennünk, ha pedig a Core i7 mellé pedig kimaxolt, 16 GB memóriát és 512 GB-os SSD-t párosítunk, akkor hatszázezer forint fölé szalad fel az ár, amit lehet még cifrázni mobilinternet és WiGig modullal.

Azóta történt

Előzmények