Lencsevégen az SLI-be kötött Fermi

Újabb fotót hozott nyilvánosságra az NVIDIA a Fermiről. A forradalmian új alapokra épülő architektúra az SC09 rendezvényen, Tesla márkanév alatt már működés közben is megtekinthető volt, míg a GeForce vonal képviselője zárt ajtók mögött futtatta az első DirectX 11-es tesztprogramot, ami az Unigine Heaven névre hallgat.


[+]

A közzétett képen Tom Petersen, az NVIDIA technikai igazgatója ölelgeti a Maingear Shift nevű számítógépcsaládjának egyik tagját, melyben SLI konfiguráció is kiépíthető az új generációs GeForce kártyájából. Sajnos a Fermi grafikus képességeiről most sem látott napvilágot információ, így továbbra is csak találgatni lehet. A várakozás hatása azonban megviseli a potenciális vásárlókat is, hiszen egyre többen követelnek adatokat a rendszer teljesítményéről az NVIDIA hivatalos fórumán keresztül. A felhasználók türelmetlensége természetesen érthető, hiszen globális viszonylatban már két DirectX 11-es játék is elérhető, és az AMD a Radeon HD 5000 család személyében alternatívát is kínál a Microsoft új API-jához.

A fotó bemutatásán kívül az is kiderült, hogy az új generációs GeForce mérete 10,5 hüvelyk hosszú lesz, ami nem tűnik vészesnek, sőt felsőkategóriás kártyához mérten megfelelő paraméter. A képen látható Fermi vélhetőleg a GF100 lapka A2-es verziójára épül, ami sajnos nem bocsátható tömeggyártásba, így kereskedelmi forgalomban az A3-as chip fog debütálni, előreláthatólag a jövő év tavaszán. A pletykák alapján az A2-es változat a tervezettnél jelentősen gyengébb órajelek alkalmazását teszi lehetővé, tehát az NVIDIA mérnökeinek a gyártási szempontok mellett az teljesítmény növelésére is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés