Hirdetés

Fermis GeForce a CES-en?

Hirdetés

Az NVIDIA Fermi néven futó fejlesztését szinte az egész világ várja, ami annak köszönhető, hogy az AMD a nemrég debütált Evergreen szériával nagyon kellemes pozícióba került a diszkrét grafikus kártyák piacán, így gyakorlatilag az árversenynek egy csapásra lőttek. A konkurens gyártó már a szeptember végén megrendezett GPU Technology Conference alkalmával bemutatta a forradalmian új elvekre épülő architektúráját, ám a GF100 kódnevű lapka grafikus képességeiről nem beszéltek. Lars Weinand, a vállalat szóvivője szerint ez annak köszönhető, hogy az ominózus rendezvény nem a játékosoknak szólt. Ettől függetlenül a Fermi a PC-s piacot is célozza, így a zöldek hamarosan felfedik a chip eddig eltitkolt képességeit. Jason Paul, a GeForce márkanév termékmenedzsere már el is szólta magát az NVIDIA fórumán, ennek megfelelően hivatalos megerősítést nyert a fix funkciós tesszellátor egység megléte, mely nélkül lehetetlen lett volna felvenni a harcot a Radeon HD 5000 szériával. A textúrázók kilétét továbbra is homály fedi, de remélhetőleg ezek sem hiányoznak a Fermiből.

Az NVIDIA sajnos még nem kötötte pontos időponthoz az új generációs GeForce-ok startját, de a feltételezések szerint a 2010 januárjának második hetében tartott CES (Consumer Electronics Show) keretein belül lesz a hivatalos bemutató. De könnyen előfordulhat, hogy még decemberben megtörténik a bejelentés, és kapunk némi ízelítőt a termék képességeiről, így van rá esély, hogy már idén okosabbak leszünk a Fermit illetően.

A konkrét forgalmazás megkezdése még nagyobb kérdés. A pletykák alapján az NVIDIA már a második szilíciumrevíziónál tart, így elmondható, hogy a mérnökök elképesztő tempóban dolgoznak. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor elképzelhető a januári start, ám a nagy mennyiségű forgalmazást még az optimista becslések szerint is csak február vége felé indulhat meg. Talán a TSMC jelenti a legnagyobb kockázati tényezőt, ugyanis a tajvani bérgyártó  igencsak szenved a 40 nm-es gyártósorok fejlesztésével. Ráadásul ezt a faktort az NVIDIA csak minimálisan tudja befolyásolni. A TSMC mindenesetre bizakodó az új fejlesztések tekintetében, a vállalat szóvivője szerint az év végére tényleg megoldják a felmerült problémákat.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés