Játékok futtatása közben kapták lencsevégre az AMD Hondo APU-s tableteket

Az AMD az elmúlt héten tartotta meg a Fast Pitch PC Zone rendezvényt, mely elsősorban az utca emberének, és nem a médiának szólt. Éppen ezért az AMD nem is élt bejelentésekkel, de kivittek néhány eddig be nem mutatott terméket. Ezek között ott volt a Hondo APU is, melyet a vállalat az első tabletplatformjának tart és a Windows 8 startjával párhuzamosan meg is jelenik.

Hirdetés

A specifikációkat a cég nagyon titkolja, így a rendezvényre elvitt 11,6 colos tabletet nem is lehetett kézbe venni, így csak az AMD emberei tapizhatták. A termékről kiderült, hogy passzív hűtés mellett üzemelt, és Windows 8 futott rajta, de több beszámoló nem érkezett róla. A cég azonban elmondta, hogy a tabletpiacot nagyon komolyan gondolják, és nem lesz kétséges, hogy az érkező termékek közül melyik megoldás lesz a legerősebb Windows 8-as tabletplatform. A magabiztos hozzáállás tehát már adott, hiszen az AMD már tudja, hogy mit alkotott, de talán nem kellene ennyire titkolni a Hondo APU képességeit. Persze a lapka felépítése nyílt titokként kezelhető, hiszen technikailag egy tabletekhez szabott Brazos platformról van szó, így csak az órajelek kérdések, amely adatok nélkül a teljesítmény is nehezen határolható be. Szerencsére a fogyasztási adatokat a cég korábban már közölte, így a 40 nm-es gyártástechnológián készülő lapka maximum 4,5 wattot igényel, miközben az átlagos fogyasztása 2 watt.

A Hondo APU-t használó 11,6 colos referenciatablet
A Hondo APU-t használó 11,6 colos referenciatablet

A rendezvényen azért ki volt állítva egy AMD Hondo APU-t használó Acer tablet, melyen a Call of Duty: Modern Warfare 2 című játékot futtatták 1280x720 pixeles natív felbontáson magas grafikai részletesség mellett. A beszámolók szerint a játék teljesen folyamatosan futott, de az AMD nem engedte meg a résztvevőknek, hogy konkrét sebességadatra tegyenek szert, és mást sem nézhettek meg a kiállított tableten. A játékon belüli grafikai beállításokat azonban mindenki kedve szerint paraméterezhette, így kiderült, hogy az élsimítás hozzáadása sem okozott túl nagy gondot a masinának. Erő tehát van a platformban, de azt nem tudni, hogy pontosan mennyi. A mellette lévő Fujitsu tabletben egy – egyelőre ismeretlen típusú – Intel Atom processzor volt, mellyel senki sem játszott, hiszen rendkívül akadozott rajta a Call of Duty: Modern Warfare 2, így ezt a gépet az AMD csak összehasonlításnak szánta.

Akcióban az AMD APU-t használó tabletek
Akcióban az AMD Hondo APU-t használó Acer tablet, mellette egy Atom processzorral szerelt Fujitsu gép [+]

Fontos adat még, hogy Steve Belt az AMD alacsony fogyasztású termékekért felelős divíziójának alelnöke elmondta, hogy a Hondo APU esetében az AMD a Windows 8 operációs rendszer mellé áll, így minden tabletre ez a szoftver kerül előtelepítésre – ezt a Linux futtathatóságát firtató kérdések miatt mondta el. Steve Belt hozzátette, hogy funkcionális szempontok szerint lehetséges telepíteni bármely új Linuxot, és driverek is lesznek az elterjedtebb disztribúciókhoz, de a Hondo APU olyan energiagazdálkodási szinteket is tartalmaz, amit az aktuális Linux kernel nem tud kezelni, vagyis a termékek üzemideje Linux használata mellett jóval kevesebb lesz. A nem hivatalos PC-s Android porttal valamivel optimálisabb a helyzet, de az AMD ennek az operációs rendszernek a telepítését sem támogatja hivatalosan, noha elméletben ugyanúgy lehetséges, ahogy a Linux disztribúciók telepítése. Érdekes azonban, hogy a vállalat ezzel együtt is gondol az androidos alkalmazásokra, így a Microsoft operációs rendszere mellé a kifejezetten AMD APU-kra optimalizált BlueStacks programot ajánlja, mely Windows 8-on is lehetővé teszi az androidos programok futtatását.

A BlueStacks egyelőre béta fázisban van, így egyelőre ingyenesen kipróbálható, de valószínű, hogy a végleges programért már fizetni kell. Mindenesetre az AMD oroszlánrészt vállalat a projekt finanszírozásában, hiszen több millió dollárral támogatta a fejlesztést, így elképzelhető, hogy AMD APU-t alkalmazó termékekhez kedvezményes vásárlási lehetőség lesz, vagy jobb esetben akár teljesen ingyenes használat is elképzelhető. A fizetős androidos alkalmazásokat persze továbbra is csak pénzért lehet beszerezni, de a BlueStacks támogatja szinkronizációt a felhasználók androidos készülékével, így egy alkalmazást elég egyszer megvenni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés