Computex 2012: a Trinity APU a Windows 8-at futtatta

Az AMD a Brazos 2.0 hivatalos bejelentése után megtartotta computexes konferenciáját, melyen az előbbi platform mellett a korábban már leleplezett Trinity APU kapta a főszerepet. A legfontosabb eseményre Lisa Su előadásán került sor, ugyanis előkerült egy olyan mobil termék, mely tablet és ultravékony notebook is egyben. A Compal által készített prototípus 11,6 colos érintésérzékeny kijelzőt használ, mely 1366x768 pixeles felbontással dolgozik. A megjelenítő alatt rejtőzik az AMD Trinity APU, azon belül is a bemutatott gépben egy A6-4455M jelzésű egység végezte a számításokat, mely 17 wattos TDP fogyasztással rendelkezik. A DDR3 szabványú rendszermemória méretét nem tudni, de az operációs rendszer egy SSD-re került fel. Mindezek mellett egy akkumulátor is helyet kapott.


(forrás: netbooknews.com)

A 10 mm vékony tablet egy hasonlóan vékony dokkolóba helyezhető, melyen billentyűzet és tapipad található, emellett ebben is helyet kapott egy akkumulátor, illetve egy merevlemez is, amely folyamatosan szinkronizál a tablet SSD-jével. Az interfészek szempontjából a dokkolón Gigabit Ethernet, két darab USB, illetve egy HDMI található, míg a tabletre kártyaolvasó, egy extra USB, illetve egy mini DisplayPort 1.2-es aljzat került. Mindezt egy webkamera és egy Wi-Fi modul egészíti ki. Fontos, hogy a DisplayPort 1.2-es kimenetbe csatlakoztatható az AMD extra dokkolója, amivel a masina további három kijelzőt képes meghajtani, ráadásul mindegyiket független nyolccsatornás hangfolyammal ellátva, azaz akár három filmet is lejátszik a gép egyszerre egy-egy kijelzőn. Az AMD elmondta, hogy a rendszer felismeri, ha lekerül a dokkolóról, és ilyenkor az A6-4455M jelzésű APU a legalacsonyabb PowerTune szintre vált, illetve a Turbo Core 3.0 is visszafogja magát. Ez ugyan a sebességre negatív hatással lesz, de az üzemidő szempontjából már pozitív a változás. Ezt persze nem kötelező elfogadni, és az üzemidő kárára kérhető a nagyobb sebesség is.


(forrás: nDevil)

A Compal működő prototípusának a Microsoft is örül, és az előadáson feltűnt Steven Guggenheimer, aki beszélt a Windows 8 újításairól. Nem véletlen, hogy ez a Trinity APU demonstrálásával párhuzamosan történt meg, ugyanis jelen pillanatban egyedül az AMD rendelkezik olyan Windows 8-as grafikus driverrel, mely megkapta a WHC minősítést, azaz a Microsoft szigorú követelményeinek megfelelően már most támogatja a Windows 8 összes funkcióját. Ez a driver egyébként hamarosan elérhető lesz a Windows Update felületen keresztül az új operációs rendszer előzetes kiadásához. Az AMD a bemutatott prototípushoz hasonló gépekkel készül a Windows 8 startjára, ami érthető döntés, mivel a Windows 7 nem ideális az érintésérzékeny kijelzőkhöz, és ennek megfelelően a fentebb részletezett konstrukcióhoz sem.


[+]

Az AMD kiemelte, hogy a Trinity APU az IC & Components kategóriában elnyerte a Computex Best Choice (legjobb választás) díját, de a cég szerint ennél is fontosabb, hogy az OpenCL terjedése nagyon meglódult, és a legújabb VLC, illetve a WinZip 16.5 exkluzív szolgáltatásokat kínál az AMD termékekhez, melyek képminőségre vagy sebességre vonatkozó előnyt biztosítanak a konkurenciával szemben.


Új generációs Vision notebookok vegyesen [+]

Végül az AMD csinos hölgyekkel mutatta be az új, Brazos 2.0 és Comal platformra épülő mobil termékeket, melyeket a gyártók hamarosan elkezdenek forgalmazni.


Samsung, Toshiba és Compaq notebookok AMD Vision platformra építve [+]

A cég beszámolója szerint a vezető gyártók közül az ASUS, az MSI, az Acer, a Lenovo, a Sony, a Toshiba, a HP és a Samsung is érdeklődik az új APU-k iránt.

AMD Trinity APU - Computex Best Choice díj
AMD Trinity APU – Computex Best Choice díj [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés